agnksy Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Od jakiego wyniku uznaje się że pacjent ma nadciśnienie płucne. Ja ma 60 albo 40 w prawej komorze serca w zależności na jakim aparacie jest to robione . Poza tym żyły w kończynach dolnych ok i RTG ok. Czy to może być nadciśnienie płucne i jakie badanie określi to na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Witam, Nadciśnienie płucne ocenia się na podstawie echa serca i podane wartości są podwyższone. Proponuję porozumieć się ze swoim kardiologiem w sprawie leczenia, które w przypadu nadciśnienia płucnego jest utrudnione. Cytuj Odnośnik do komentarza
agnksy Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Mój kardiolog powiedział że Echo trzeba powtórzyć za około 4 miesiące a 40 to właściwie nie jest duże . Trochę się boję żeby nie było za późno bo dużo sie naczytałam o nadciśnieniu płucnym. Czy powinnam mieć jakieś jeszcze inne badania które na 100 % potwierdzą lub wykluczą nadciśnienie płucne. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość EWA Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Dzień dobry. Ja w badaniu echo miałam 55 w prawej komorze. Lekarz wykonujący badania zalecił z naciskiem skontaktowanie się z lekarzem który zajmuje się nadciśnieniem płucnym. Trafiłam do pani doktor kardiolog z poradni zaburzeń rytmu serca. Po 2 miesiącach bez zmian w echo serca zdecydowała o cewnikowaniu serca i naczyń płucnych I okazało się ze moje rzeczywiste ciśnienie w prawej komorze serca to 70!!!!. Moje nadciśnienie plucne wynika z przebytego w grudniu 2017 zatoru płucnego i braku reakcji organizmu na leki przeciwzakrzepowych które nie "rozpuściły" zatorów w płucach. Koniecznie trzeba weryfikować swój stan w sposób dogłębny. Niestety nadciśnienie płucne to rzadka choroba i trzeba wymóc czasem na lekarzu pójścia z diagnostyką w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Paula Opublikowano 18 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Witam, poszukuje młodych osób u których stwierdzono nadciśnienie płucne. Mam 30 lat, chciałabym z kimś porozmawiać, bo nie mogę sobie poradzić z tym psychicznie...jak sobie radzą, jak długo męczą się z ta choroba, jak wyglada przeżywalność... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa39zToF Opublikowano 18 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Paula, spróbuj na Facebooku, w rupie np[.Kardio zakręceni. Nie poddawaj się. Poszukaj w swoim miejscu zamieszkania psychologa, żeby o tym porozmawiać. To dużo daje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Gość Elka Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 W dniu 18.07.2020 o 15:40, Gość Paula napisał: Witam, poszukuje młodych osób u których stwierdzono nadciśnienie płucne. Mam 30 lat, chciałabym z kimś porozmawiać, bo nie mogę sobie poradzić z tym psychicznie...jak sobie radzą, jak długo męczą się z ta choroba, jak wyglada przeżywalność... pozdrawiam Paula, późno tu trafiłam, a też szukam osoby do pogadania o nadciśnieniu płucnym Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi