Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie płucne

agnksy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Ja w badaniu echo miałam 55 w prawej komorze. Lekarz wykonujący badania zalecił z naciskiem skontaktowanie się z lekarzem który zajmuje się nadciśnieniem płucnym.

Trafiłam do pani doktor kardiolog z poradni zaburzeń rytmu serca.

Po 2 miesiącach bez zmian w echo serca zdecydowała o cewnikowaniu serca i naczyń płucnych I okazało się ze moje rzeczywiste ciśnienie w prawej komorze serca to 70!!!!.

Moje nadciśnienie plucne wynika z przebytego w grudniu 2017 zatoru płucnego i braku reakcji organizmu na leki przeciwzakrzepowych które nie "rozpuściły" zatorów w płucach. 

Koniecznie trzeba weryfikować swój stan w sposób dogłębny. Niestety nadciśnienie płucne to rzadka choroba  i trzeba wymóc czasem na lekarzu pójścia z diagnostyką w tym kierunku.

Witam, poszukuje młodych osób u których stwierdzono nadciśnienie płucne. Mam 30 lat, chciałabym z kimś porozmawiać, bo nie mogę sobie poradzić z tym psychicznie...jak sobie radzą, jak długo męczą się z ta choroba, jak wyglada przeżywalność...

pozdrawiam 

Gość Gość Elka
W dniu 18.07.2020 o 15:40, Gość Paula napisał:

Witam, poszukuje młodych osób u których stwierdzono nadciśnienie płucne. Mam 30 lat, chciałabym z kimś porozmawiać, bo nie mogę sobie poradzić z tym psychicznie...jak sobie radzą, jak długo męczą się z ta choroba, jak wyglada przeżywalność...

pozdrawiam 

Paula, późno tu trafiłam, a też szukam osoby do pogadania o nadciśnieniu płucnym