Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wszczepienie kardiowertera przy zapaleniu mięśnia sercowego

michal86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam do was pytanie wszczepili mi kardiowerter - defiblyrator serca poniewaz mialem migotanie komor w czasie gdy lazalem w szpitalu na zapalenie miesnia sercowego ale lekarze stwierdzili to dopiero po 3 miesiacach i wczasie pobytu w szpitalu podano mi lek kordarone na ktory jestem uczulony i wtedy doszlo do tego incydentu rozmawialem z wieloma lekarzami i wszyscy mowili ze podczas zapalenia miesnia sercowego migotanie komor jest bardzo czeste u mnie lekarze nie poznali sie na tym i wszczepili mi to urzadzenie ktore zalaczylo mi sie juz 20 razy barzdo nie mile uczucie nikomu nie zycze nie adekwatnych wyladowan jakie ja mialem po 8 miesiecznym leczeniu frakcja 53% a w czasie pobytu w szpitalu 28% teraz lekarze stwierdzili ze nie potrzebnie mi to wszczepili i chca mi to wyciagnac nie wiem co robic czy mial ktos lub slyszal o podobnym przypadku

Witam, Sprawa jest rzeczywiście trochę skomplikowana. Nie można powiedzieć, że migotanie komór jest bardzo częste podczas ostrego zapalenia mięśnia sercowego, ale nie jest czymś niezwykłym i niekiedy się zdarza. Dobra dla Pana wiadomość, że kurczliwość mięśnia lewej komory serca znacznie się poprawiła i frakcja wyrzutu lewej komory zwiększyła się z 28% do 53%. Niekorzystne jest, że miał Pan liczne nieadekwatne wyładowania kardiowertera-defibrylatora. Skoro lekarze uznali, że obecnie nie ma Pan wskazań do utrzymywania nadal urządzenia i proponują Panu, żeby je usunąć, to prawdopodobnie warto to zrobić. Osiem miesięcy po wszczepieniu defibrylatora to nie jest bardzo dużo i miejmy nadzieję, że uda się usunąć urządzenie bez istotnych powikłań. Warto nadal rozmawiać z lekarzami, którzy chcą usunąć defibrylator i podczas tych rozmów wyjaśnić wszystkie swoje wątpliwości.

Witam lekarze obawiaja sie tylko jednego wyciagniecia elektrod bo po tylu wyladowaniach pewnie mocno sie wrosły w serce i troche mnie wystraszyli tym iz moga mi wyrwac kawalek serca naprawde tak powiedzial lekarz ktory mi to wszczepial .dzis bylem u lekarza kardiologa zrobic kontrolne ekg i Pani doktor powiedziala ze mam piekne ekg a co do tych wyladowan to podkrecili mi defika i jest teraz dobrze i mowili tez ze te wyladowania byly prawdopodobnie od tego ze serce wrocilo do swojej sprawnosci .