Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak duży jest efekt białego fartucha?

52edcs10ma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Nadciśnienie tętnicze gabinetowe, lub efekt białego fartucha, jest potwierdzoną przyczyną stwierdzanych podwyższonych wartości ciśnienia. Dlatego w niektórych zamożnych krajach, np. w Wielkiej Brytanii, nadciśnienie tętnicze rozpoznaje się dopiero po stwierdzeniu zbyt wysokich wartości w holterze ciśnieniowym. Nie ma procentowych danych o ile może być podwyższone ciśnienie pod wpływem emocji związanych z kontaktem z lekarzem. Dlatego warto, żeby w każdym domu był ciśnieniomierz przeznaczony do samokontroli i warto jak najczęściej mierzyć sobie ciśnienie i tętno samemu i innym domownikom. Wysiłek podnosi ciśnienie tętnicze i przyspiesza tętno - im większy wysiłek tym odpowiednio wyższe ciśnienie. Zasadniczo 10 minut po wysiłku ciśnienie powinno powracać do wartości wyjściowych, czyli przed wysiłkiem. Jeżeli utrzymuje się powyżej 10 min. podwyższone ciśnienie po wysiłku, to warto się nad tym zastanowić. Jeżeli taka sytuacja występuje u osoby z nadciśnieniem, to można myśleć o potrzebie modyfikacji terapii.

No ja właśnie weryfikując swój ciśnieniomierz u lekarza po raz pierwszy zobaczyłem tam wartości przekraczające 150/90... A dokładnie wyszło 163/112. Aż zmierzyłem ponownie, bo nie mogłem uwierzyć. Mierzę przez ostatnie 3 miesiące w domu - średnia z rannych i wieczornych pomiarów to 123/72. W ciągu dnia, również po wysiłku i w sytuacjach stresowych nigdy nie przekroczyło 150/90. Nie sądziłem, że wpływ lekarza jest tak duży...