Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności, podwyższone ciśnienie i kołatanie serca a nerwica

Gość nanab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie wiem czy zakladac nowy temat, lecz na telefonie nie dziala mi wyszukiwarka, najwyzej proszę o przekierowanie. Mam 17 lat. Dwa tygodnie temu w nocy nagle dostalem ataku dusznosci - ciezko mi bylo zlapac powietrze, czulem ucisk w klatce piersiowej, serce bilo mi jak szalone, a ciśnienie wynosilo 180/103. Przyjechala karetka, zrobiono mi ekg - wszystko bylo okej, a cisnienie powoli spadalo. Pogotowie odjechalo i zostawilo mnie w domu. Od tego momentu co jakis czas zdarzalo mi sie, iz nagle w pewnym momencie zaczynalo kluc mnie w sercu, bol w klatce piersiowej, dusznosci, caly czas podwyzszone cisnienie, kolatanie w sercu, szybko sie meczylem i bylo mi slabo, momentami zawroty glowy, nawet przy lezeniu, balen sie, iz moze to byc zawal lub inna choroba serca.. W sobote objawy nasilily sie i wyladowalem w szpitalu. Zrobiono mi badania - ekg, usg, badania krwi, moczu, rentgen pluc - wszystkie byly dobre, osluchowo również byłem czysty. Ale objawy wciaz sie powtarzaly, dodatkowo doszeedl bol nad lopatka po lewej stronie oraz dretwienie i bol lewego barku. Lekarze wypisali mnie dzis ze szpitala mowiac, ze to wszystko dziac sie musialo na tle nerwowym. Od wczorajszego wieczoru rowniez boli mnie gardlo, czuje suchosc, drapanie i trudnosci w przelykaniu oraz pogorszenie sluchu - zatkanie uszu. Pytanie, prosze o szybka odpowiedz - czy to moze byc nerwica?

Witam, Proponuję, żeby miał Pan w domu aparat do mierzenia ciśnienia tętniczego i warto mierzyć jak najczęściej ciśnienie i tętno. Na początek, może nawet codziennie. Proszę zapisywać wyniki. Ciśnienie skurczowe - to wyższe - powinno być w granicach 110-130 mmHg, a rozkurczowe - 75-80 mmHg. Jeżeli będzie wyższe - proponuję powiadomić o tym swojego lekarza. Być może, ma Pan nadciśnienie, które u młodzieńca wymaga diagnostyki w kierunku nadciśnienia wtórnego (np z powodu wady serca lub aorty?) i które być może wymaga już leczenia. Proszę zrezygnować z napojów energetyzujących i jeśli korzysta Pan z narkotyków, to w miarę możności, też warto z nich całkowicie zrezygnować.