Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rozszerzone żyły i ból w dłoniach

bamsebjorn

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim! Zwracam się ponownie tutaj z moim problemem, ponieważ strasznie mnie to dręczy i nie mogę się uspokoić ze względu na moje ataki paniki. Jestem mężczyzną, 23 lata. 4 lata temu miałem wymienianą zastawkę aortalną na biologiczną, miesiąc temu miałem zrobione badania kontrolne i wszystko było świetnie, nawet lepiej niż zwykle. Od kilku dni zauważyłem, że moje żyły na ciele stały się bardziej widoczne, żyły na dłoniach są bardziej rozszerzone niż zwykle, a także pojawiły się nowe żyły widoczne wzdłuż wewnętrznej strony ręki, pod kolanem, niewielka żyła nad mostkiem i wzdłuż szyi. Również moje stopy są mocno *żylaste*, ale zawsze takie były, więc to po prostu ignorowałem. Dodatkowo od dłuższego czasu zaobserwowałem ostry, przeszywający ból w dłoniach czy nogach, ale zdarza się on bardzo sporadycznie, przynajmniej póki co. Obawiając się, że tworzą się jakieś zatory czy żylaki udałem się wczoraj do szpitala, gdzie lekarz spojrzał na mnie, obejrzał te żyły i stwierdził, że to normalne i tak wyglądają żyły powierzchowne, a że jesteśmy facetami to nie ma się czym przejmować tym bardziej, że ostatnie wyniki były bardzo dobrze, zarówno jeśli chodzi o wydolność krążenia jak i moją zastawkę czy krew, po czym odesłał mnie do domu. Z ciśnieniem też nie mam problemów. Zażywam aspirynę, spironol oraz bisocard, dzień wcześniej gorączkowałem. Jestem również na diecie. Poza tym czuję się świetnie. Czy faktycznie to nic takiego, że pojawiają się na ciele mniejsze lub większe żyły i są bardziej widoczne? Czy to przez to, że się starzeję i z czasem to będzie normalne? Proszę o wyrozumiałość. Mam nerwicę lękową na tym punkcie i silne ataki paniki z którymi sobie radziłem, ale nawet takie coś jak głupie żyły sprawia, że nie mogę sobie poradzić z katastroficznymi myślami. Jeśli ktoś mógłby podzielić się doświadczeniem czy mnie uspokoić to będę wdzięczny. :/ Marcin

Witam, Widoczne żyły na kończynach u mężczyzn mogą być uważane za korzystne od strony estetycznej, podczas gdy u kobiet nie jest to zazwyczaj mile widziane. Dlatego, jeżeli lekarz, który Pana badał uznał, że nie ma w tym objawie nic groźnego, to nie warto martwić się na zapas. Warto przejmować się poważniejszymi sprawami. Czy przestał już Pan gorączkować? Lepiej, żeby Pan nie miewał goorączek. jeżeli będą nawracały stany gorączkowe lub podgorączkowe, to w tej sprawie warto udać się na konsultację kardiologiczną lub do lekarza internisty.

Dziękuję za odpowiedź. Kardiolog stwierdził to po obejrzeniu żył.... Co mnie martwi to to, że one nie pojawiają się tylko na kończynach, ale również na klatce piersiowej, po obu stronach brzucha i w okolicach intymnych. Gorączka faktycznie ustała, ale jestem ciągle przerażony tym, że to jednak może być zator, a lekarz to po prostu lekceważy. Nie wiem jak przestać się tym w kółko przejmować. :/ Pozdrawiam