Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Stopnie niedomykalności zastawek

Gość KAŚKA

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie stopniowanie niedomykalności jest metodą mocno subiektywną , stad w opisie badania echo powinny znajdowac się inne parametry ilościowe(stopniowanie jest w sumei badaniem jakościowym) Najbardziej ogolnie: I-niewielka II-średnia III-umiarkowana IV-powazna(duża)
Progresja niedomykalnosci zalezy od wielu rzeczy , przede wszytskim od jej etiologii i wcale nie jest powiedziane ,ze musi sie powi ekszac i do do wysokich wartości. Stopien I w duzej mierze można traktowac jako *wariant normy* Ale wazna sprawa-nie ocenia sie jednego parametru w echo , tylko cale badanie!
Dziekuje bardzo za odpowiedz.Jesli bylaby Pani w stanie odpowiedziec jeszcze na jedno pytanie to bardzo prosze..otoz po holterze wyszlo mi ze mam arytmie nadkomorowa,a gdy mialam badanie elektrofizjologiczne,nie wywolano arytmii,lekarz powiedzial ze mam zdrowe serce,ze jest to rytm zatokowy,ale ja nadal mam napady szybkiego bicia tak do 120,potem jest mi zimno,czasem sie cala trzese i po wszystkim chce mi sie siku,moj kardiolog powiedzial ze to nerwica...a mam pytanie czy badanie elektrofizjologiczne jest pewne w 100%?
stwierdzono umnie sladowa niedomykalnosc zastawiki mitralnej i powiekszony lewa komore o 43mm a do tego mam czynnosciowe zaburzenia krazenia z tendecja do tachykardi i biore leki i chodze na kontrole i chcialbym wiedziec czy moge isc z czyms takim do wojska prosze o odpowiedz

Droga Izabelo nie masz pojęcia jak się cieszę że na Ciebie *trafiłam* błagam odpisz mi czy moje wyniki są do przyjęcia czy to co wykazało badanie jest grożne dla mnie.Już od dawne żle się czuje mam dodatkowe skurcze których panicznie się boję podaję wyniki ECHO LV-4.60 RV-2.70 LA-3.85 Ao-3.15 IVS-1.12 PW-1.03 Zastawka mitralna-fala zwrotna I/II zastawka aortalna fala zwr. I/II zastawka tyójdzielna fala zwrotna I zast.płucna ACT 140 funkcja skurczowa lewej komory prawidłowa.Bez cech przerostu na poziomie komór i przedsionków.Serdecznie Cię pozdrawiam i oczekuję na odpowiedż.