Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Migotanie przedsionków - ablacja

Gość Markobe

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Monia. Skrzepliny w przedsionkach mogą również wywoływać migotania. To nie musi być jadyną przyczyną, ale skrzepliny i skrzepy niosą ze sobą zagrożenie zawałem lub udarem w trakcie migotania. Decyzja lekarza jest słuszna a jeśli Twoje przedsionki są czyste, to tylko powód do zadowolenia. Jakie środki przeciwzakrzepowe bierzesz? Pozdrawiam.

Cześć Matmarcin. Miałam ostatnio robione zwykłe echo serca i w opisie lekarz napisał, że skrzeplin brak i zasugerował przezprzełykowe, żeby może w ten sposób znależć przyczynę migotania. nikt nie wie dlaczego mi miga. Tarczyca, potas, magnez, echo, wysilkowe - wszyskto OK. Może stres? Zaczęłam właśnie brać polocard 75, ponieważ już 2 kardiologów mi to zleciło, dla bezpieczeństwa. Zwykle miga mi około 10h przy pulsie 80-90. A Tobie? Pozdrawiam

Monia witaj , ja odnośnie brania polocardu ( to jest po prostu aspiryna, tylko inna nazwa fabryczna) , ja nic nie biorę na rozrzedzenie krwi ponieważ mam z natury dosyć rzadką krew, zdrowe serce i dlatego kardiolog uważa ,że w moim przypadku rozrzedzanie nie jest konieczne a wręcz szkodliwe i na potwierdzenie tego co piszę można sprawdzić na portalu www. faktymedyczne.pl . Portal ten jest właściwie dla lekarzy ale ja go lubię sobie poczytać bo dowiaduję się z niego wiele ciekawych rzeczy ze świata medycyny . Pozdrawiam Ciebie Monia i wszystkich innych * migaczy* oraz tych co już nie miga.

Witaj Zdrowa. Rozmawiałam z kardiologami i tweirdza, ze dla spokoju mam brac. Pytalam tez moja lekarz rodzinną (sensowna lekarka) też mówi, że bezpieczniej brac. No to biorę. Dzieki za adres portalu - poczytam. A co u Ciebie ? Nadal miga jak poprzednio. Czytalam ostatnio o nadziei medycyny w komórkach maciezystych. Może i tu jest dla nas szansa i nadzieja, że zamiast spawać czy grilowac połkniemy tablatkę i już. Chińczycy śa podobno bardzo zaawansowani w badaniach. Czy ktoś z forumowiczów wie coś więcej na ten temat. Pozdrawiam.

Monia , u mnie bez zmian.Ja też chodziłam do kilku kardiologów i nawet jak byłam w sanatorium to odwiedziłam kardiologa i nikt tak jak u Ciebie nie wiedzą dlaczego miga. Ja nie rozrzedzam krwi bo jak już pisałam mam rzadką z natury i kardiolog po analizie mojej krzepliwości zdecydował abym nic nie brała . Dzisiejszy artykuł na tym portalu tylko znowu trochę uspokoił moja psychikę ,że decyzja lekarza jest słuszna aby w moim przypadku nie rozrzedzać krwi. Kondycje mam dobrą , nadal dużo chodzę a teraz szczególnie mam dużo takiej fizycznej pracy bo nie dosyć ,że w ogródku( ciągle grabie liście , które spadają z drzewa sąsiada ) to sprzątanie grobów też wymaga nie lada wysiłku. Pozdrawiam jeszcze raz .

Witaj Monia. Właśnie wróciłem ze szpitala po trzydniowym umiarawianiu wszystkim co możliwe za wyjątkiem kardiowersji. Pomimo zabiegu ablacji już po tygodniu pojawiły się migotki, ale mam nadzieję że się to po kilku tygodniach unormuje. Przed ablacją migałem średnio 2 razy w miesiącu, puls 120 - 200, umiarawianie od 12h do trzech dni. Tak jak w Twoim i innych przypadkach po wielokrotnych badaniach, łącznie z koronografią przyczyny mojego migotania nie ustalono. Przeszłaś szereg badań, które nic nie wykazały, czy badania były wykonywane przez kardiologów z Poradni Zaburzeń Rytmu Serca? Ci mają największe doświadczenie, ponieważ Poradnie znajdują się przy Klinikach lub szpitalach z oddziałami kardiologicznymi.Po ablacji nadal biorę Rytmonorm x3, Betaloc 50 x1, Acenocumarol 4mg orazPolpril x1. Pozdrawiam Ciebie i wszystkich migających.

Taka mała dygresja odnośnie tych nieznanych przyczyn migotania. Przeczytałem książkę *Migotanie przedsionków*. Jest to praca zbiorowa różnych doktorów m.in Walczaka, Opolskiego i innych. Można tam przeczytać, że jakiś gość przeprowadził badania nieco dokładniejsze niż większość naszych konowałów tzn. zrobił biopsje serca, a konkretnie biopsje przedsionków. I znalazł jakąś przyczynę migotania u wszystkich których zbadał. Najpopularniejszą (66%) było zapalenie mięśnia sercowego, tyle że ograniczone wyłącznie do przedsionka. Badania oczywiście przeprowadzono u ludzi u których przedtem przyczyny znaleźć nie można było. I teraz wyobraźmy sobie sytuację. Mamy zapalenie mięśnia sercowego i poddajemy się ablacji. Pomoże? No może i pomoże na migotanie, ale czy to oznacza że jesteśmy zdrowi. Zapewne kwestia czasu aż powróci migotanie, a może i co gorszego.

Witam wszystkich. Badań w Poradni Zaburzen rytmu nie mialam, ale badali mnie również specjaliści od tych zaburzeń. No i co oni wszyscy Ci powiedzą???? Ci od ablacji nie wiedzą dlaczego miga, ale skoro miga, no to należy przeprowadzić ablacje. Tak poprostu !!!! Kardiolodzy natomiast wysyłają na różne badania i też nie wiedzą dlaczego miga. No to przepisują przeróżne lekarstwa. wszystko oczywiście pełnopłatne. HSD dzięki na informacje. Trzeba będzie spytać o to zapalenie i biopsję kardiologa. Może dzięki naszym poszukiwaniom i dociekaniom sami sie czegos nauczą. Acha, byłam ostatnio u mojego kardiologa i kazał odstawić Polocard, wiec nie biorę nic podobnie jak Zdrowa. Pozdrawiam.

Monia , witaj a dlaczego kardiolog zaproponował Ci takie badanie , gorzej się czujesz? Czy to w ramach NFZ czy prywatnie , ja sobie poczytałam na temat tomografii serca w internecie i nie jest to takie bezpieczne badanie , może poczytaj sobie Monia sama i oceń do badanie pod swoim kątem. U mnie bez zmian , ja już nie raz pisałam mój Tata ma 86 lat i migotanie przedsionków ponad 25 lat utrwalone i przedtem pewnie napadowe tylko ,że Tata nie czuje arytmii i dlatego samopoczucie ma normalne , niedawno miał robione echo serca i *przegląd*kardiologiczny , lekarz powiedział super z sercem , tak ,że spokojnie z migotaniem można żyć to nie jest zagrożenie życia pod warunkiem ,że serduszko jest zdrowe. Pozdrawiam Ciebie Monia i wszystkich pozostałych *czytelników* tego wątku.

Cześć Zdrowa. Fajnie że się odzywasz. Kardiolog zaproponowal mi takie badanie, żeby pewnie nie robić innych badan inwazyjnych, a może żeby mieć moje serce ** jak na dłoni*. Szuka przyczyn migotania. Nie wiem czy się zgodzić czy nie. Oczywiście w ramach NFZ. Kazde badanie jest zawsze w pewnym stopniu nie takie bezpieczne. No ale co zrobić. Ostatnio często mi sie zdarza, że serce pomija jedno *puknięcie*. Bardzo niemiłe uczucie. Nie wiem co to jest i jaka jest tego przyczyna. A poza tym po staremu Raz miga co 2 tyg, raz co 2 m-ce. Nie wiadomo od czego to zależy. Mam przy tym puls 60-80.. ale i tak jest to paskudztwo i kur....... Pozdrawiam wszystkich

Witam wszystkich migających! Monia, od trzech tygodni u mnie idealny rytm zatokowy. Za dwa tygodnie kontrolna wizyta w klinice i mam nadzieję na odstawienie części leków. Tomografię serca miałem wykonaną tuż przed ablacją. Jej celem było sprawdzenie prawidłowości budowy przedsionków i podjęcie decyzji co do metody wykonania zabiegu ( wypalanie lub zamrażanie ) i nie miało to nic wspólnego z szukaniem przyczyn migotania. Z poszukiwania przyczyn zrezygnowałem po pierwszych badaniach w tym koronorografii i rozmowach z moim lekarzem oraz lekarzem, którego spotkało to samo *szczęście* co nas. Pomijanie puknięcia to prawdopodobnie dodatkowe skurcze nadkomorowe, które nie są grożne i praktycznie ich się nie leczy, mnie też się zdarzały. Pozdrawiam Cię i wszystkich migających.

Ja też mam pytanie do matmarcin. Skoro nie wiedzieli i nie wiedza dlaczego Ci miga to co wypalali w trakcie ablacji. Myślałam, że w trakcie ablacji wypalają dodatkową drogę przewodzenia. Jeżeli komuś zrobiła się dodatkowa droga przewodzenia to serce miga i wtedy wskazana może być ablacja, ktora powinna wyeliminować migotanie. Ale w tym wypadku wiadomo dlaczego miga. Jeżeli natomiast nie wiadomo dlaczego miga ( nie ma innej drogi przewodzenia) to co wypalają? Pozdrawiam

Nina2. Umiarawianie w szpitalu polegało na podawaniu dożylnie kolejnych betablokerów: Rytmonorm, Bataloc ZK,Cordarone oraz Clexane - przeciwzakrzepowo. Umiarawiany w warunkach szpitalnych byłem kilkadziesiąt razy, nigdy nie stosowano kardiowersji. Jej zalet i wad nie znam, wiem tylko że dziala prawie natychmiastowo. Myślę że są różne szkoły umiarawiania. Pozdrawiam.

Witam wszystkich migających.Trochę czasu minęło od mojej krioablacji.Na dzień dzisiejszy jest dobrze.Są czasami jakieś kołatania serca po wysiłku lub stresie,ale bez migotania.Mam złe samopoczucie jak jest mgła,czuję ucisk na mostku,i boli mnie serce.Od wielu lat mam wykryty również zespół Barlowa. Wróciłam do pracy,prowadzę samochód,ale autostrady omijam z daleka,bojąc się napadu.Jest to o tyle trudne,gdyż po Tambocor jeżdżę do Niemiec.Pozdrawiam.