Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Migotanie przedsionków - ablacja

Gość Markobe

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Monia, ale przenoszenie myśli, wczoraj chciałam napisać do Ciebie ale zapomniałam. U mnie bez zmian , nie gorzej , mam teraz nawet dłuższe przerwy pomiędzy migotkami i w czasie * napadu* mam mniejszy niepokój, tak sie chyba dzieje ,ze latem mamy więcej ruchu, ja w ogródku trochę pracuje , chodzimy na spacery nad morzem a jesienią czy zimą jak jest brzydka pogoda no to sie więcej w domu siedzi. Pozdrawiam , trzymajmy się , ja mam ciągle nadzieję ,że cos wymyśla na te migotki bo przecież coraz więcej ludzi to ma.

Tak, masz rację, dużo ludzi ma arytmię, coraz więcej. Stres, siedzący tryb życia. Zauwazyłam u siebie, że jeszcze nigdy mi się nie zdażył napad gdy byłam w ruchu, właśnie - na spacerze, na rowerze, w trakcie np sprzątania. Jak mam napad to już teraz wogóle nie panikuję, lekarze mi powiedzieli, że od tego się nie umiera, nic mi nie będzie, taka moja *uroda*. Chodzę i głęboko oddycham, wsłuchuje się w oddech No a potem to juz spokojnie czekam, aż przejdzie czasami po 12h, a czasami po 6h. Puls mam w granicach do max 100 wiec aby nie myslec o migotaniu szukam sobie zajęcia tzn piorę gotuję i z czego zadowolony jest mąż - piekę ciasto. Zyczę duzo zdrowia i oby nie było gorzej.

Witam wszystkich migających! Wiele razy miałam zakładanego holtera i zawsze wychodził dobrze. Przy pierwszym ataku migotania dosłownie ścięło mnie z nóg. Tętno z 60 skoczyło mi do 170 podczas oglądania filmu. Od tej pory regularnie co 2 tygodnie miałam napad i kończyło się szpitalem. U mnie atak wygląda następująco - mam bardzo duży ucisk głowy, serce wali w całym organizmie raz bardzo szybko i na moment staje. Potem zaczyna się gonitwa z przerywanym pulsem. Jestem już 4 miesiące po ablacji, 2 miesiące było super, teraz zdarzają mi się wstawki migotania, jednak są krótkie i nie jadę nawet do szpitala, biorę dodatkową tabletkę i przechodzi. Wróciłam do pracy i mam nadzieję, że te epizody migotania miną. P.S. Do Wiesława63 - Jak samopoczucie po krioablacji - przecież minęło trochę czasu. :) Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrówka!

Do jos! Jak najbardziej. Od tamtej pory żadnych incydentów migotania nie miałem. Oczywiście serce potyka się od czasu do czasu, ale zdarza się to bardzo rzadko. Czasem tydzień i dłużej nie obserwuję żadnych potknięć, a jestem na to wybitnie wyczulony. Pojedyncze potknięcia zdarzają się i u osób całkowicie zdrowych, a część z nich nawet tego nie zauważa. Oby tak dalej. Zaobserwowałem, że ogromny wpływ mają nagłe skoki ciśnienia, jakie zdarzały się u mnie wcześniej np po wypiciu kawy, czy alkoholu w ilości większej niż 2 lampki wina. Wtedy w Karpaczu nie zauważyłem skoku ciśnienia i stąd pojawił się ten problem. Teraz kawę piję wyłącznie bezkofeinową i z alkoholem też nie przesadzam. Pozdrawiam.

Do jos. U mnie jest w miarę dobrze. Minęło ponad 2,5 roku (luty 2009) od ostatniej ablacji. Napadów migotania nie mam, ale dopadają mnie sporadyczne napady częstoskurczu (tętno 130-150). Trwają różnie , od kilku minut do kilku godzin i tylko wtedy biorę Rytmonorm. Potknięcia-szarpnięcia mam ale wtedy od razu ćwiczenia oddechem. Przekonałam się, że w moim przypadku muszę mieć wysoki potas (górna granica). Widocznie leki nadciśnieniowe robią swoje. Pozdrawiam Czytelnika i innych. Popieram aktywność fizyczną zapewniającą szybszy powrót do normalności. Ja to właśnie zaniedbałam. Pozdrawiam serdecznie.

Do Dany . Napady częstoskurczu w twoim przypadku niemal na pewno są powikłaniem po ablacji migotania, to nie żaden błąd lekarza oczywiście, ale może warto z doktorem K. przedyskutować jeszcze poprawkę pod kotem częstoskurczu ? choć doktor pisał kiedyś że z tymi po ablacyjnymi się najtrudniej walczy ,ale dla całkowitego spokoju może warto spróbować. pozdrawiam.

Do jos. Ja miałam (wg guru prof. Walczaka) wszystkie możliwe arytmie. Napady częstoskurczu w porównaniu z migotaniem i trzepotaniem były sporadyczne. Jednakże dzięki ablacjom uporano się najpierw z trzepotaniem potem z migotaniem. A w trakcie kolejnej ablacji , właśnie na częskoskurcz , doszło do tamponady serca i koniec z ablacjami. Cieszę się dniem dzisiejszym i aby nie było gorzej. Pozdrawiam. PS Na koniec m-ca mam wizytę u kardiologa, może wycofa Acenocumarol ?

Witam wszystkich migoczących. Po 10 latach migotania zdecydowałem się na ablację. Była to krioablacja balonowa. Dziś mija czwarty dzień bez żadnych sensacji. Zabieg trwał 5 godzin bez żadnych dolegliwości, no może zbyt długo, co dla osób niecierpliwych jest dolegliwe. Oczywiście zdaję sobie sprawę z faktu, ze skuteczność to tylko (lub aż) 60%. Wiem również że ewentualna *poprawka* po 6 miesiącach w moim przypadku to sprawa *kosmetyczna*. Niezdecydowanym - NIE WAHAJCIE SIĘ !!! Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Monia -ja miałem robione echo przezprzełykowe przed kardiowersją celem wykluczenia obecności skrzeplin.Gdyby takowe były nie mógł bym mieć umiarowienia kardiowersją. Badanie trwa ok .10 min. jest bezbolesne -trochę nieprzyjemne -ale ja miałem znieczulany przełyk jakimś specyfikiem w aerozolu. To tyle ; w zasadzie nic bardziej szczególnego nie zostało mi w pamięci odnośnie tego badania (miałem je w lutym) pozdrowionka:)

Monia. Badanie przezprzełykowe ma na celu stwierdzenie obecności skrzeplin w przedsionkach, tak jak to opisał Sufur. Jest ono bardzo podobne do gastroskopii. Najtrudniejszy moment to przełknięcie rurki, (jak przy gastroskopii) oczywiście przełyk jest znieczulany. Takie badanie w moim przypadku wykonane było kilkanaście minut przed rozpoczęciem zabiegu krioablacji. Głowa do góry, da się to przeżyć. Pozdrawiam.