Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w klatce piersiowej i kłucie serca a nerwica

Gość rafallll

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam na imię Rafał. Mam 19 lat. Mam od jakiegoś czasu pewien problem. Opisze w skrócie. Mam bóle w klatce piersiowej, a dokładnie jakby kuło mnie serce, uciskało, czasami na środku klatki piersiowej mam ból. Czasami czuje, że bije mi jakoś szybciej, jak zasypiam to czuje je jak bije. Pół roku temu na EKG wykazało mi u lekarza rodzinnego, że mam powiększoną lewą komorę serca (podobno to rodzinne - po tacie). Dużo się stresuję, mam nawet przypuszczenia, że to może być nerwica. Czekam już na echo serca prawie 1 rok. Ogółem chodząc po lekarzach mówili, że niby ze mną wszystko w porządku. Dodatkowo ostatnio znajomy Pan z byłej pracy zmarł na tętniaka w głowie, wcześniej skarżył się na bóle głowy. Mnie głowa boli co jakiś czas, ostatnio na dworzu mnie przewiało i bolał mnie prawy tył głowy i prawa ręka i nie bylem wtedy pewny, czy to od tego przewiania, wiec wyszukalem wtedy w internecie, ze taki bol moze byc wlasnie od tego przewiania lub od tetniaka. To wiedzialem, ze to na pewno od tego tetniaka. I od tej pory jak to przeczytałem praktycznie codziennie, a jak nie codziennie to co 2 dni mam bóle z tyłu głowy po prawej stronie. Podobno jak się myśli, że się jest chorym to się chorym będzie. Naprawdę podejrzewam nerwice. Chciałbym zasięgnąć tutaj jakiejś porady.

Witam, Bóle głowy mogą mieć również wiele innych przyczyn, niż tylko te dwie, które Pan wymienił. Warto ubierać się odpowiednio do pogody, która jest w danym dniu. Na echo serca nie trzeba czekać aż cały rok, tylko trzeba się zorientować, gdzie można zrobić wcześniej? Przede wszystkim warto udać się na konsultację do lekarza. Powinien być Pan dobrze zbadany. Warto mieć w domu ciśnieniomierz i często mierzyć ciśnienie i tętno. Nieprawidłowe ciśnienie - za wysokie lub za niskie, może być również przyczyną bólów głowy.