Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napady panicznego lęku, kołatania serca i duszności

Gość Mateuszz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.4 lata temu miałem robione mase badań dotyczących serca któr e nic nie wykazywały.Między innymi w odziale kardiologicznym w szpitalu.Stwierdzono wtedy u mnie nerwice i przez pewien okres zażywałem leki.Później nauczyłem się z nią żyć lecz od 3 miesięcy moje lęki się pogorszyły.Łapią mnie dłuższe i gorsze kołatania serca.Przez 3 lata też występowały ale przez bardzo mały czas.Teraz potrafi to trwać nieustannie i strasznie się boje.Pierw bardziej dokuczala mi duszność i sercem było raczej ok tylko czasami łapały mnie skurcze i nierówne bicie ale jakoś się tym nie przejmowałem.Lecz teraz sytuacja się odmieniła i nie odczuwam praktycznie duszności a serce co chwile łapie jakieś dziwne skurcze i zaczyna szybko bić i następnie tak jakby przeskakuje.Strasznie się tego boje i nie potrafię sobie z tym poradzić.Co mam zrobić ?

TSH w normie nie zawsze świadczy że wszystko jest dobrze.Są choroby tarczycy gdzie tylko dobry endokrynolog może stwierdzić bo tarczyca to nie tylko nadczynność lub niedoczynność to również hashimoto lub choroby nadnerczy jak zespół cushinga i inne choroby dokrewne. . lub guzy tarczycy a przy nich TSH jest prawidłowe .Ja mam wadę serca i ostatnio po zabraniu mnie przez karetkę pani doktor zasugerowała żebym udała się do endokrynologa i tak samo mój syn ma wadę serca i cały czas puls ponad 100 i kardiolog tez zalecił badania na tarczycę bo taki puls raczej nie jest od wady.Pozdrawiam