Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Nester5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Niedawno zostało wykryte u mnie Nadciśnienie wyniki pokroju 180/100 czasami i większe. Zostało mi Przepisane Tritace 5mg zawsze rano i jeżeli po godzinie 12 Ciśnienie nie spadnie mam brać dodatkowo Bisocard 5mg I mam problem Problem mój dotyczy iż nie jestem jak na razie w stanie zakupić własnego ciśnieniomierza aby kontrolować swoje ciśnienie, i teraz nasuwa mi się pytanie czy ja mogę bez żadnej rejestracji pójść do przychodni lub NZOZ i bez rejestracji poprosić aby pielęgniarka zmierzyła ciśnienie. Czy taka jest możliwość? Mógłbym oczywiście pójść tam gdzie jestem zarejestrowany w przychodni ale niestety nie dawno się przeprowadziłem i niestety jest to w innej dzielnicy miasta i jest mi nie wygodnie jeździć do przychodni tylko po pomiar ciśnienia, szczególnie że na nowym miejscu zamieszkania mam przychodnie pod ręką praktycznie. Apteki niestety nie wchodzą w rolę ponieważ wszystkie w mojej okolicy nie posiadają aparatu dla pacjentów. Proszę o szybką odpowiedz bo nie wiem co robić.

Witam, Najprostszą rzeczą jest wypróbować możliwość mierzenia ciśnienia w przychodni zlokalizowanej najbliżej domu. Być może przy tej okazji przepisze się Pan do lekarza rodzinnego właśnie z tej najbliżeszj przychodni. Pomimo wszystko, warto kupić własny aparat do mierzenia ciśnienia. Raczej nie warto kupować w supermarkecie, chociaż tam jest taniej, ale w aptece. Aparat nie powinien mieć mankietu na nadgarstek (chocaż taki mniej kosztuje) tylko na ramię. Jeżeli pali Pan papierosy, to wystarczy nie palić przez miesiąc i pieniądze na aparat same się znajdą.