Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uciskowy ból w klatce piersiowej w nocy

kubek133

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od jakiegoś czasu czasu(nie jestem w stanie powiedzieć czy od pół roku czy może roku) mam dziwne i nieprzyjemne bóle w klatce piersiowej. Jest to ból jakby uciskowy, a momentami wydaje mi się jakbym drętwiał od środka. Ciężko powiedzieć czy to dzieje się tuż pod skórą czy to serce i płuca. Dzieje się to w nocy , najczęściej przed snem ale zdarza się też że ten ból budzi mnie w środku nocy. Początkowo trwało to od kilku do kilkunastu minut teraz trwa to do godziny a nieraz i dłużej. Ból ten nieraz poprzedzany jest drętwieniem palców u dłoni a nieraz później i całych dłoni. Z każdym razem przyznam że niepokoje się coraz bardziej i nie wiem co mam z tym zrobić. Chce jeszcze zaznaczyć że mam 20 lat i od dwóch lat lecze się w Łodzi na serce i ciśnienie, ciśnienie że tak powiem skacze jak chce, tylko że wraz z ciśnieniem rośnie też tętno serca. Byłem już 3 albo 4 razy w szpitalu na badaniach ale do tej pory nie ustalono co mi jest i co jest przyczyną moich wzrostów ciśnienia i tętna. No ale prosił bym o pomoc w sprawie tych bólów w klatce piersiowej. Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

Witam, Proponuję odwiedzić swojego lekarza, który leczy Pana z powodu nadciśneinia i przyspieszeń tętna. Ciśnienie nie powinno Panu skakać, tylko być dobrze kontrolowane przez leki, czyli wartości ciśnienia tętniczego skurczowego (tego wyższego) powinny mieścić się w granicach: 110-130 mmHg. Jeżeli bywają wyższe i zdarza się to często, to znaczy, że prawdopodobnie trzeba zmienić leki - zamienić na wyższe dawki tych samych leków lub dodać nowy, a może kilka nowych leków. Bóle w klatce peirsiowej mogą być związane z wahaniami ciśnienia i/lub tętna, ale mogą również zależeć od zmian w kręgosłupie - stan zapalny stawów kręgosłupa? skrzywienia kręgosłupa? To są wystarczające powody, żeby wrócić do swojego lekarza i opowiedzieć mu o swoich nowych dolegliwościach.