Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno a życie codziennie

Gość orange1276

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Piszę do państwa w sprawie mojego codziennego tętna oraz problemów sercowych, które towarzyszą mi już dłuższy okres czasu. Otóż, problemy zaczęły się w czwartej klasie podstawówki, kiedy to grając w zespole piłkarskim miewałem problemy z oddychaniem, zatykanie w klatce, wysokie tętno, itp. Pamiętam również, iż w szóstej klasie, po daniu z siebie wszystkiego, po przebiegnięciu około kilometra dobrym tempem, po prostu wysiadłem - zemdlałem. Po tamtym fakcie udałem się do lekarza pierwszego kontaktu, który nie dość, iż nie dał mi żadnych skierowań na badania, po prostu stwierdził, że mogą być to początki astmy, więc dostałem na recepcie jeden z leków, który miał zwiększać objętość płuc(mogę się mylić, lecz na to wszystko wskazywało.) Prawda była taka, że lek ten wcale mi nie pomógł, do tego przez ten właśnie lek przytyłem kilka dobrych kilogramów. Na ten moment jestem w wieku 18 lat, w spoczynku moje tętno wynosi ok. 95-120 uderzeń/min. sądze, iż nie jest to normalne, dlatego udałem się po raz kolejny do lekarza pierwszego kontaktu, który przepisał mi lek o nazwie con-concor 2.5mg, podobno miał działać mi na dobre, lecz po przyjmowaniu go zacząłem zauważać problemy z erekcją, a co za tym idzie, by nie dołować partnerki, po prostu odstawiłem ten betablocker. Faktem jest również, iż pochodzę z dość... Cięzkiego domu, miewałem ogromne problemy z ojcem, dlatego zastanawiałem się również, czy nie jest to wszystko związane z jakąś nerwicą, bowiem od czasu kiedy tylko pamiętam, trzęsą mi się ręce jak staremu alkoholikowi. Mam zamiar udać się po skierowanie do kardiologa, co do tego czasu mogę ze sobą zrobić, by jakoś to wszystko uspokoić? Dodam, iz próbuje ostatnimi czasy dawać z siebie wysiłek fizyczny poprzez uprawianie aerobów, pompek, itp. lecz podczas treningu moje tętno jest tak wysokie, że czuję, iż serce mogłoby wyskoczyć mi po prostu z piersi.