Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmiana dawkowania betablokeru

Gość Panna Zuzanna

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Panna Zuzanna

Witam, byłam ponownie u kardiologa. Mam prawidłowe ciśnienie, wysokie tętno. Kardiolog zapisał mi betablokery (con cor dawka 2,5 mg) - dawkowanie pół tabletki rano a pół wieczorem. Pół tabletki rano sprawia, że jestem ospała, otępiała, moje samopoczucie się pogarsza. Czy w takim razie mogłabym wziąć całą tabletkę na noc zamiast dzielić ją na pół, dwa razy dziennie ? Czy działanie będzie takie samo ? Obawiam się w tym przypadku nadmiernego spadku tętna i ciśnienia co po przebudzeniu zaskutkuje jeszcze większym tętnem i bólem głowy z niedociśnienia ? Czy moje obawy są zasadne ?

Witam, Proponuję, żeby Pani nie leczyła się sama. Skoro ma Pani wątpliwości co do dawkowania Concorcoru, to najprościej jest porozumieć się z kardiologiem, który zlecił 2 x 1/2 tabletki po 2,5 mg. Zazwyczaj w nocy jest wolniejsze tętno, dlatego Concorcor jest częściej zapisywany rano. W niektórych przypadkach - jak u Pani zalecany jest dwa razy dziennie. Jeżeli jest Pani ospała w godzinach przedpołudniowych to warto wtedy zmierzyć ciśnienie i tętno i przedstawić te wyniki swojemu kardiologowi. Jeżeli ciśnienie jest zbyt niskie, a tętno zbyt wolne, to można myśleć o zmniejszeniu dawki do 1 raz 1/2 tabletki zamiast 2 x 1/2 tabletki. Ale proszę porozumieć się ze swoim lekarzem, który panią badał.