Gość Panna Zuzanna Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Witam, byłam ponownie u kardiologa. Mam prawidłowe ciśnienie, wysokie tętno. Kardiolog zapisał mi betablokery (con cor dawka 2,5 mg) - dawkowanie pół tabletki rano a pół wieczorem. Pół tabletki rano sprawia, że jestem ospała, otępiała, moje samopoczucie się pogarsza. Czy w takim razie mogłabym wziąć całą tabletkę na noc zamiast dzielić ją na pół, dwa razy dziennie ? Czy działanie będzie takie samo ? Obawiam się w tym przypadku nadmiernego spadku tętna i ciśnienia co po przebudzeniu zaskutkuje jeszcze większym tętnem i bólem głowy z niedociśnienia ? Czy moje obawy są zasadne ? Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Witam, Proponuję, żeby Pani nie leczyła się sama. Skoro ma Pani wątpliwości co do dawkowania Concorcoru, to najprościej jest porozumieć się z kardiologiem, który zlecił 2 x 1/2 tabletki po 2,5 mg. Zazwyczaj w nocy jest wolniejsze tętno, dlatego Concorcor jest częściej zapisywany rano. W niektórych przypadkach - jak u Pani zalecany jest dwa razy dziennie. Jeżeli jest Pani ospała w godzinach przedpołudniowych to warto wtedy zmierzyć ciśnienie i tętno i przedstawić te wyniki swojemu kardiologowi. Jeżeli ciśnienie jest zbyt niskie, a tętno zbyt wolne, to można myśleć o zmniejszeniu dawki do 1 raz 1/2 tabletki zamiast 2 x 1/2 tabletki. Ale proszę porozumieć się ze swoim lekarzem, który panią badał. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi