Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Grupa inwalidzka bez prawa do renty przy RZS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie możliwości starania się o grupę inwalidzką. Mam 23 lata, na RZS zachorowałam niecałe 2 lata temu, byłam w szpitalu i mam potwierdzoną diagnozę- MO5 sero-dodatnie RZS. Przez pierwsze miesiące byłam na sterydach i trexanie w dawce kolejno 16 mg i 20, po wizycie w szpitalu dawkę zwiększono do 25 mg. W tej chwili wyniki są dobre, dawka ponownie została zmniejszona do 20 mg. Czuję się dobrze nie na tyle dobrze jednak żeby podjąć cięższą pracę fizyczną, a o inną w moim mieście ciężko. Podczas badań w szpitalu i Rtg wykryto u mnie geody w stawach, sama też czuję dyskomfort w dłoniach kolanach i kostkach, często nie mam siły czegoś podnieść/ odkręcić kranu, o dźwiganiu czy cięższej w pracy nie mówiąc. Czy mimo w miarę dobrych wynikach i dobrym samopoczuciu ogólnym mogę starać się o przyznanie mi grupy inwalidzkiej, np. w stopniu lekkim, bez prawa do renty? nie ukrywam, że dużo by mi to ułatwiło, choćby w podjęciu pracy biurowej. Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam.

Witam, W tej sprawie warto porozmawiać ze swoim lekarzem rodzinnym i swoim reumatologiem, którzy ustalili rozpoznanie. Oczywiście, może Pani uzyskać skierowanie na rentę inwalidzką. Potem odbędzie się spotkanie z Komisją Inwalidzką, która zadecyduje, czy przyznać Pani rentę. Trzeba jednak brać pod uwagę, że obecnie komisje mniej chętnie niż poprzednio przydzielają renty.

Aby to załatwic znajdź gdzie znajduje się u ciebie np.Powiatowy Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawnosci. Stamtąd musisz wziąć formularz: ,,Wniosek o wydanie orzeczenia**. Na tym wniosku jest wszystko napisane co trzeba do niego dołączyć.Zresztą tam ci wszystko wyjaśnią.Po złożeniu wniosku dostajesz wezwanie na komisje, która podejmuje decyzję.Czasem [ jeśli to konieczne] jest dodatkowa konsultacja soecjalisty np. reumatologa. Jak piszesz nie jesteś teraz w okresie zaostrzenia choroby, więc radziłabym ci udac się do Buska Zdroju lub Solca Zdroju [oba w woj. świętokrzyskim] na kąpiele siarczkowe ,które naprawdę przynoszą DUŻĄ poprawę jeśli chodzi o ruchomość stawów, zmniejszenie dolegliwości bólowych itd.Zresztą poczytaj ,,właściwości kąpieli siarczkowych**.Mnie lekarz ortopeda chciał robic zastrzyki ze sterydów do stawu,ale po kąpielach w Busku nastąpiła duża poprawa i sterydów unikam jak dotąd.Poczytaj sobie o tym.Crując na rzs trzeba jeździć nie jeden raz na te kąpiele, co pozwoli uchronić cię przed lekami szkodliwymi dla organizmu albo choć zmniejszyć ich dawkę.No i jak najdłużej zachować sprawność.W Busku jedna kąpiel kosztuje 15 zł.Za 2 tyg. 12 kąpieli zapłaciłam więc 180 zł.Pokój 30-50zł,obiad 18.Inne zabiegi możesz brac w miejscu zamieszkania w gabinecie fizjoterapii.U mnie te zabiegi są o wiele tańsze niż w uzdrowisku. Możesz też złożyć wniosek do sanatorium ,ale wtedy jedziesz tam ,gdzie cię wyślą i musisz czekać 1,5 roku.A kąpiele siarczkowe idealne dla ciebie sa najlepsze w tych dwóch uzdrowiskach.Życzę zdrowia.I dbaj o siebie, nie lekceważ tej poważnej choroby ratując się też w sposób naturalny kąpiąc się ,,u wód**.

Ijeszcze o rzs---jest to choroba długotrwała ,u większości powodująca trwałe uszkodzenia stawów[poczytaj-rzs-przebieg choroby]---dlatego teraz jeśli masz niskie CRP po sterydach dobrze byłoby ,,dobić gada** tymi kąpielami siarczkowymi.Są one zalecane w okresach remisji choroby, gdy CRP i OB oraz czynnik reumatoidalny są w miarę niskie.Możesz też być ,,szczęściarą**,ze to jeden rzut chooroby i na tym koniec,ale to się zdarza nielicznym z tą chorobą.Pozdrawiam.

U mnie było, najpierw ból w stawach, później doszło strzelanie, kilku roumatologów, wynik roumatoidalny OK, tabletki i zastrzyki przeciwzapalne, podejrzenie łuszczycowego zapalenia stawów wkroczył Metotab, Depomedrol i zastrzyki, coraz większe dawki leków reakcji zero, załamana szukałam pomocy w medycynie naturalnej leki diety (od diety optymalnej która w sumie mi jeszcze bardziej zaszkodziła), to co mi pomogło (nie mówię że każdemu pomoże, jeżeli stawy są już zniszczone ze zmianami i zwyrodnieniami tego już nic nie cofnie) ale chorobę można opanować,a na każdego działa co innego) Ja  trafiłam na dobrego ortopedę z Poznania przyjmuje na ul.Grunwaldzkiej zalecił mi  między innymi stosowanie olejków CBD a dokładnie olej CBD 5 % decarboxylated essenz , MSM  i maść konopna Themrolka extra kupiłem w aptece konopnej w Poznaniu Konopna Farmacja ale można zamówić z ich strony konopiafarmacja pl także na chwilę obecną ten zestaw spisuje się rewelacyjnie. wcześniej byłam tylko na tabletkach przeciwbólowych a teraz wystarczy mi tylko jedna dziennie