Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w prawym podżebrzu a jelito drażliwe

tapiokka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od dwóch tygodni bardzo pobolewał mnie brzuch w prawym podżebrzu, ściślej tak w górnej prawej ćwiartce brzucha. Zrobiłam sporo badania, na początku myślałam, że to woreczek, wątroba albo trzustka. Dr powiedział, że to jest jelito drażliwe, które położone jest blisko żołądka z prawej strony. Naturalnie uwierzyłam mu, ale mimo wszytko taki kłujący ciągły ból... wydało mi się nie do pomyślenia, że to słynne jelito drażliwe może tak boleć, że czasami budziłam się w nocy?!? Moja mama to ma i raczej w tych miejscach nie miała takich bóli. Na wszelki wypadek postanowiłam poprosić o pomoc w interpretacji wyników: USG x 2 Wątroba nie powiększona, echo jednorodne, PŻW,ŻW, nieposzerzone, ściana pęcherzyka żółciowego drobne hyperechogeniczne struktury śr 4mm- prawdopodobnie polipy cholesterolowe. Trzustka śledziona i obie nerki prawidłowe. Aorta brzuszna nieposzerzona. Badanie krwi: Wiekszosć rzeczy mam w normie wiec podam tylo to co nie jest: NEU 72,6 norm 45,00-70,00 LYM 24,1 norm 25,00-45,00 płytki krwi 226 norm 130-400 bilirubina całkowita 2,36 norm 00-1,00 bilirubina całkowita 1,6 norm 00-1,00 (bilirubina w tygodniowym odstępie- aktualniejsza) bilirubina bezośrednia 0,5 norm 00- 0,2 (Dr powiedział o zespole Gilberta z tym, że w internecie przeczytałam, iż w zespole Gilberta podwyższona jest tylko bilirubina wolna a nie sprężona?) Lipaza 39 norm 13-60 Amylaza całkowita 86 norm 28-100 amylaza całkowita w moczu 301 norm 0-460 AST 14 norm 5-31 ALT 18 norm 5-31 ggtp 17,1 norm 5-39 fotofaza zasadowa 64 norm 0-105 Proszę o interpretacje i z góry dziękuję.

Dostałam lek promolan ale go jeszcze nie wzięłam boje się to na nerwice. Zaczęło wszystko się po moich problemach jak się uspokoiłam to wyszły różne dolegliwości ból pleców później ręki bóle głowy wkręcam sobie co chwile jakąś chorobę teraz byłam przeziębiona to wyskoczyło mi kulki węzłów na szyi i zostały jutro idę do lekarza z tym masakra jakaś

Jeśli umiesz pływać, to choź 2 x w tyg. na basen.Pływanie bardzo relaksuje i rozluźnia wszystkie mięśnie.Po basenie masaż. Albo chodz na jakąś gimnasykę czy taniec, rower czy gra zespołowa.Ruch i zmęczenie fizyczne pozwala zapomnieć o bólach i odstresowuje. Na jelkito drażliwe polecam picie kminku z majerankiem.Kminek i majeranek zmielić w proporcji wagowej 1:1 ,wymieszać i rzymać w słoiczku zakęcanym. Uzywać kilka razy dziennie po pół łyżeczki rozmieszane w małej ilości letniej wody przegotowanej,popić letnią wodą.Uwagą: nie jeść proszku łyżką, bo łatwo się zakrztusić.! Kminek z majerankiem działają rozkurczowo na jelita i przeciwzapalnie.Oprócz tego pić kłacze tataraku [sklep zielarski] .Pół łyżeczki kłącza zagotować b. krótko w szklance wody.Przykryć na pół godziny.Potem jedną trzecią przecedzić.Pić ciepłe po jednej trzeciwej szklanki trzy razy dziennie.Jest to b,. skuteczne na jelita,już po tygodniu duża poprawa jest widoczna. Konieczne odżywianie lekkostrawne, a więc nie ma mowy o napojach gazowanych ,czipsach, kebabach ,frytkach, ,pizzach itp.