Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Serce umieszczone centralnie w klatce piersiowej płodu

Gość Andrzej K.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Andrzej K.
Witam wszystkich i proszę o pomoc w powyższym temacie. Po ostatnich badaniach USG, lekarka poinformowała moją żonę, że nasze dziecko ma serce umieszczone centralnie w klatce piersiowej. Nie udzieliła jej jednak żadnej informacji na temat, jakie to może mieć konsekwencje w przyszłości i co i kiedy należy zrobić. Jest to poczatek szustego miesiąca ciąży, więc zastanawiam się, czy serce może jescze samo zmienić miejsce położenia na właściwe, czy już niestety ale nie. Za wszelkie rady z góry dziekuję. Andrzej K.
To normalne, ze sie martwicie nie znając odpowiedzi na to pytanie. Ale najlepiej chyba byłoby skonsultowac sie ze specjalistą. Swoja droga jeśli chcecie sie uspokoic polecam badanie w ktorym ś z ośrodków referencyjnych. W zalezności gdzie mieszkacie. Pozdrawiam
Gość Justyna D
Witam u mnie po ostatnim badaniu usg lekarz stwierdził w 34 tygodniu ciąży ze schematyka serca płodu jest powiększona,oś serca kąt 75 stopni linia A-P i tez nie wiemy co to oznacza i skierował mnie na badania dodatkowe które nazywa się babaniem ECHOULTRASONOGRAFICZNE PŁODU do specjalistycznej poradni we Wrocławiu bede jechac w piątek.Lekarz mówił że u mojego maluszka jest szybciej rozwiniete serduszko i umieszczone bardziej w lewą strone połżenie nie prawidłowe .Tez zadaje sobie wiele pytan ale mam nadzieje ze po tym badaniu wszystko sie wyjasni.
Justyno, tak na szybko. Trzymam kciuki aby wszytsko z maluszkiem było OK. Czasami położenie narządów wewnętrznych, w tym serca bywa odmienna, co niekoniecznie musi pociągac za sobą wady rowojowe. Czego Ci zyczę z całego serca. Pamiętaj, w okolicach wrocławia możesz skontaktowac sie z naszą przesympatyczną koleżanką Basią Jarząbek : Przewodnicząca Rady i Przedstawicielka Funduszu Serce Dziecka we Wrocławiu, mama MarkaHLHS - zespół niedorozwoju lewego serca basia.jarzabek@sercedziecka.org.p tel. kom. 0 602 697 533 Zapraszam na nasze strony i forum poprzez www.sercedziecka.org.pl Pozdrawiam i zyczę szczęsliwego rozwiązania i zdrowia dla maluszka.
Gość Justyna D
witam byłam na badaniu serduszka mojego maluszka we Wrocławiu w ECHO-MED i jestem w 36 tygodniu ciąży Pani kardiolog postawiła diagnoze nieprawidłowy obraz obecnych jam serca i dobrych naczyń koniecznie musze rodzić pod opieką kardiologów we Wrocławiu mój maluszek raczej nie ma szans na przerzycie lecz jeszcze mam nadzieje choć wątpie dlatego APELUJE do kobiet ciężarnych aby robiły badania prenatalne po 20 tygodniu ciąży wtedy są szanse ja zrobiłam za pużno
Justyno, mysl wyłacznie pozytywnie, bo Twój maluszke ma olbrzymie szanse na w miare normalne zycie. Wada serca to nie wrok ! http://www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=3_diagnostyka_wad_serca.inc Fundacja Serce Dziecka od kilku lat stara się właśnie propagować wiedzę o konieczności badań USG 11-14 i 18-22 u kobiet w ciąży . Jesli jeszcze nie byłas na anszej stronie i naszym forum serdecznie zapraszam. Zobaczysz nasze dzieci, to, że sa po korekcie wad serduszek szczęsliwe. Tutaj I częśc wywiadu z naszą cudowną Gosią z Fundacji : http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=2996 Basia, której namiary podałam chyba jeszcze nie wróciła do domu z wyjazdu. Gdybyś kjiała problemy z zalogowaniem, dotarciem pisz: alrada@gazeta,pl Popzdrawiam i głowa do góry mamuciu. Będzie dobrze. Od Ciebie teraz zalezy bardzo duzo. Który ośrodek wybierzesz, gdzie urodzisz maluszka, gdzie będzie miał operację. Pozdrawiam ciepło Ola