Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak długo może trwać zawał od początkowego dyskomfortu do ostrego bólu?

grigorji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ja miałem taki przypadek że pierwszy bul poczułem w plecach w okolicy lewego ramienia podczas pracy w zakładze przed końcem zmiany.Przerobiłem tak z tym bulem aż do końca zmniany do godz 14-tej.Po powrocie do domu bul nie ustępował więc wziołem poloprynę i nurofen przeciw bulowy myśląc że to początki przeziębienia lub że sobie naciągnołem mięśnie w ramieniu i tak przetrwałem całą noc.Rano wstając do pracy jescze bolało ale też to zbagatelizowałem nastepna dawka tabletek i do samochodu.Niestety ledwie dojechałem do pracy ,na bramie zakładu udzielono mi pierwszej pomocy i wezwano pogotowie bo juz nie byłem wstanie iśc o własnych siłach.Diagnoza-zawał serca.Lekarze odetkali mi jedną tętnicę i powiedzieli że jeszcze jednej się nie dało odetkać, powiedzieli że musiała być zatkana dużo wcześniej.Możliwe jest że ten zawał trwał od wczorajszego dnia do następnego rano?

Witam, Tak, jest to możliwe. Dokładnej odpowiedzi udzielą Panu lekarze ze szpitala, w którym Pan leżał, na podstawie analizy badania krwi w kierunku enzymów zawałowych, tak zwanych markerów martwicy, czyli Troponiny i CKMBm. teraz wie Pan już więcej o zawale serca i w przyszłości nie będzie Pan lekceważył bólów w klatce piersiowej i w jej najbliższych okolicach.