Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość janina777

Rekomendowane odpowiedzi

Może będzieie wiedzieli o co chodzi, bo od dziecinstwa nie wiem co mi jest i nigdzie nie mogę zneleźć nic z tym związanego. Czasem po prostu siedzę i nagle widzę jakby pomniejszony obraz.. wszystko wydaje mi się małe, naprawdę małe, wielkości mojego paznokcia.. drzwi, ściany wszystko. Dziś znalazłam tylko w google (nigdy nic o tym nie było) że jest to element aury migrenowej. Owszem, migreny miewam, ale kiedy zaczyna się owe *widzenie małych rzeczy*wcale jej nie mam, ani w trakcie ani chwilę później. Wie ktoś o co chodzi? proszę o pomoc,zmagam się z tym od dzieciństwa, kiedy komuś to opisuje nikt nigdy nie wie o co mi chodzi..

Witam, Mialem identyczny problem. W obecnej chwili mam 27 lat i dodam, ze wzrok mam idealny. Potrafie czytac z bardzo daleka, z bliska rowniez nie mam zadnych problemow. Odkad pamietam, czesto zdarzalo mi sie to samo, ni stad ni z owat poprostu widziane przedmioty pomniejszaly sie, tak jakbym widzial wszystko ale bylbym dodatkowe 5m dalej. Lekarze nie mogli tego wytlumaczyc.. Po pewnym czasie sie do tego przyzwyczailem i znalalzem 2 sposoby ktore przywracaly normalny obraz: 1- Zamknac oczy i zrelaksowac sie przez klika minut- przewaznie dzialalo ale nie zawsze mozna zakmnac oczy (szkola, praca itp) 2- Probowalem znalezc obiekt w pomieszczeniu, ktory wyglda normalnie i nie jest pomniejszony- wpatrywalem sie w ten przedmiot przez minute is normalny obraz powracal. Wiem, ze dla niektorych to sie wydaje dziwne, ale ten kto to przezyl bedzie wiedzial o czym mowie. To pomniejszenie nie zdarzylo mi sie juz przez kilka dobrych lat, ustalo kiedy mialem 18/19 lat. i nawet nie zwrocilem na to uwagi Ale co ciekawe, moj 5 letni syn od wczoraj zaczal mowic, ze wszystko mu sie pomniejsza.... :O -zona zaczela panikowac, po czym ja uspokoliem i powiedzialem ze chyba wiem co sie dzieje.. Zdaje sie, ze to dziedziczne, powiedzialem mu jak zrobic, zeby przywrocic normalny obraz po czym mi podziekowal i odpowiedzial, ze juz jest OK. Mamy umowiona wizyte u okulisty, ale podejrzewam ze nic to nie da, jak i nie dalo w moim przypadku Dam znac ;) Pozdrawiam

Witam, moja 6 letnia córka ma ten problem. Przeważnie wieczorem, kiedy jest zmęczona, tuż przed zaśnięciem widzi *małe* przedmioty, nasze głowy, lalki itd. U okulisty badanie wykazało, że wszystko jest OK. Nie wiem do jakiego lekarza można się z tym zwrócić.

Właśnie w tej chwili mam tę przypadłość, aż trudno wysłać wiadomość, ekran smartphone wydaje się jakby był w odległości kilku metrów. Dawno tego nie doświadczałam, kiedyś miałam często. Zauważyłam jedną zależność, mam to zawsze wieczorem jak leżę w łóżku. Nie przeszkadza mi to specjalnie, ale nie należy do przyjemnych doświadczeń, zwłaszcza, że nie wiem co się dzieje. Cieszy mnie fakt, że nie jestem sama. Pozdrawiam wszystkich *daleko widzących *

Gość Damian Bielecki

Cześć ja miałem dzisiaj to samo podczas, gdy spałem i nagle się obudziłem a tu mój pokój ale wszytsko było pomniejszone. Odczekałem kilka minut a to nie pomogło, więc włączyłem telefon i chciałem zobaczyć czy coś mam z oczami a tu nagle już widziałem wszytko normalnie. PS: A to nie był mój pierwszy raz.

Gość Małgorzata

Witam, może ktoś jeszcze się wypowie na temat zjawiska widzenia pomniejszonych przedmiotów, ludzi, otoczenia. Moja ośmioletnia córka zaczęła się skarżyć, że tak czasami widzi przedmioty, ma przy tym lęki. Dostaliśmy skierowania do okulisty i neurologa. Jaka może być przyczyna takich zaburzeń widzenia?

Witam. W moim przypadku obraz się nie pomniejsza lecz powiększa! Widzę wszystko tak jakby ktoś mi wbudował w oczy na chwilę zoom 😛 Najczęściej dzieje się to w ciemnych pomieszczeniach, np. jak wpatruje się w ekran komputera w ciemnym pomieszczeniu. 

Słuchajcie. Mam 35 lat i znam wasz problem. Dziś czyli 15.04.2020 o godz. 24.00 doszlo do dziwnej sytuacji. Zmagałem się z tym oddalaniem obrazu od dziecka. Lęk pojawiał się po przez nagłą przestrzeń wokół mnie gdy obraz sie oddalal. Nikt mi nie wierzyl i nie rozumial do dziś... gdy opowiedzialem to narzeczonej bo akurat mi sie to stalo... powiedziała masz to samo co moje siostry. Tez o tym opowiadaly mamie i wtedy zapytała... chorowałeś na świnkę ? Ja zdziwionyyyyy mówię taaaaaak i to od tamtej pory się to dzieje. A ona noooo to moje siostry to mialy po śwince. Z biegiem lat mijało to u mnie. Najcześciej pojawia się gdy zamykam oczy chcac isc spać ale nie moge zasnac. Wtedy w tej ciemni która widzimy przy zamknietych oczach mam taka niewyobrazalna przestrzen. Nie da sie tefo opisac. Stad ten lek sie pojawia. Zludzenie jak bym to ja stawal sie mniejszy a przestrzen ogromna. Jako dziecko zas czesto w dzien w szkole gdy czytalem z tablicy a ona sie oddalała coraz bardziej i bardziej. Czasami się tym bawiłem. Gdy sie to zaczynalo dziać to wpatrywalem się w ten punkt a on robił sie coraz mniejszy i coraz dalszy. Wystarczylo obrócić głowę i spojrzeć na dłoń i wzrok przywracało. Takie to dziwne ale z czasem zniklo prawie na zawsze. Wiec jest to prawdopodobnie zaburzenie neurologiczne po śwince. Ale nigdy nie bylem z tym.u lekarza. Jestem zdrowy uprawiam sport i widzę świetnie nie korzystam z okularów. Pozdrawiam. Jak ktoś chce o tym pogadać to chętnie zostawię numer 505-252-370. 

Gość Gość ktoś

Witam. Dzisiaj pierwszy raz od wielkul lat miałam podobne zdarzenie. Zapomniałam już o nim. Od dziecka miałam takie objawy. Nie potrafiłam wytłumaczyć co się dzieje i jak dziwaczne to odczucie. Jak widać wielu z nas miewa podobne zaburzenia. Muszę pogłębić swoją wiedzę. 

Witam wszystkich, w dzieciństwie mialam to złudzenie, pamietam że najczęściej na lekcjach, np głowa nauczycielki raz się zmniejszała i oddalała ;-) (wszystko inne też) raz powiększała. Jest to zupełnie niegroźne i chyba zazwyczaj mija z wiekiem. Po latach przeczytałam, że to po prostu objaw zmęczenia, i to by się nawet zgadzało. Jednak moja 6-letnia córka od kilku dni przed snem mówi o takim złudzenie i faktycznie trudno coś znaleźć na ten temat poza tym forum. Córka nie miała świnki.

Syn lat 6 również niedawno zaczął opowiadać, że widzi wszystko pomniejszone 😮 dzieje się to na ogół wieczorami właśnie gdy nie może zasnąć. Nie miał świnki. Jesteśmy zapisani do okulisty. Czy ktoś z Was mający takie objawy, było diagnozowane neurologicznie? Przeczytałam, że to może być objawy padaczki i trochę się niepokoje... 

Też to miałem w dzieciństwie, lecz ostatnio zaczęło powracać w wieku ponad 30 lat. Miałem wiele badań neurologicznych głównie związanych z badaniami snu, jednak nic nigdy nie wykazało. Nigdy nikt nie znalazł przyczyny. Ale jak przedmówca mówił, również jestem po śwince za dzieciaka, jeżeli to ma jakieś powiązania.

Dziękuję za Wasze szczegółowe opisy zaburzenia widzenia

Przez tyle czasu nie wiedziałem co mi dolega a teraz ten problem dotyczy mojego 7 letniego syna 

Dzięki Wam wiem gdzie szukać przyczyny. 

Dodam że również nikt nie potrafił mnie zrozumieć w dzieciństwie oraz jak już byłem dorosły... 

Gość Wdzięczny gość

Witam serdecznie wszystkich! :) 
Nawet nie wiecie jak ogromnie się cieszę ze tu trafiłam! Przez tyle lat nikt mi nie wierzył... 

niesamowite uczucie, ze są osoby które doświadczają podobnego zjawiska. Szczerze powiedziawszy bałam się wcześniej znalezc jakieś informacje na ten temat, zawsze towarzyszył mi lęk, nie chciałam znowu doświadczyć tego okropnego uczucia, a teraz gdy jestem już dorosła, podeszłam racjonalnie i chciałam wyszukać co tak naprawdę mi dolegało. 

Opisze moje objawy, być może będą dla kogoś przydatne. 
tak jak u przedmówców, u mnie zwykle zaczynało się to w momencie gdy chciałam pójść spać, bądź np. w szkole dostaliśmy polecenie, aby zamknąć oczy. Juz po paru sekundach od zamknięcia oczu czułam, ze staje się coraz mniejsza i pochłania mnie ciemność oraz coraz większe przedmioty spadają na mnie. 

Gdy otwierałam oczy wszystko było już małe. Badając namacalnie przedmiot, był on normalnych rozmiarów, jednak ja widziałam jakbym dotykała np. mikro telewizora. Zazwyczaj kończyło się to płaczem. Aby wrócić do normalnego stanu musiałam albo zasnąć, albo znalezc przedmiot o normalnych rozmiarach, podejść dotknąć przyjrzeć się i czasami ta metoda również zadziałała. 

Obecnie czasami doświadczam podobnego odczucia ale nie wchodzę całkowicie w ten stan. Tzn jeśli mam zamknięte oczy i nie mg panować nad tym kiedy je otworzyć (np na jakimś zabiegu u kosmetyczki), pojawia mi się głębia, czarna dziura i czuje ze zaraz wejdę w ten stan. Jednak udaje mi się nad tym zapanować i po kilku minutach niekomfortowego uczucia, wszystko wraca do normy. 

Jesli ktoś miałby jakieś pytania, to śmiało :) będę co jakis czas zaglądać na to forum. 

Witam. 

Mam 16 lat i od 12 lat zastanawiam się czym są te dziwne zaburzenia, do tego momentu kiedy znalazłem tą stronę. 

Od 4 roku życia doświadczałem tego dziwnego zjawiska, zdawało mi się niewytłumaczalne i myślałem nawet że doświadczam czegoś czego nie ma nikt inny, było to największą tajemnicą mojego życia, ale w końcu tutaj dotarłem i widzę że nie tylko ja mam ten problem. 

Od 4 lat był spokój, do czerwca tego roku, myślałem że to zanikło ale w ostatnim czasie bywam niewyspany (w dzieciństwie przemęczenie było główną przyczyną takiego widzenia) i przez to że mało śpię znów doświadczam tego chwilowego stanu który znika po paru minutach. 

Tyle że już nie budzę się w środku nocy z wielkim lękiem że ściany się oddalają a przedmioty pomniejszają, teraz pojawia się to w dzień kiedy patrzę się przez jakiś czas w jeden punkt, wtedy wpadam w ,,trans". 

Mam tylko nadzieję że tak jak w większości przypadków minie mi to w pewnym wieku. 

Gość Podpinam się

Też to mam !! . Mi również nikt nie wierzył a pierwszy raz miałem to jako dziecko dziś już na szczęście zdarza się to rzadziej.w moim przypadku Problem zawsze pojawia się przed zaśnięciem , wszystko się tak jakby oddala, pomaga mi zapalenie światła lub popatrzenie w ekran smartfona.. wzrok mam sokoli , możliwe że to jakaś zmiana neurologiczna ale nie wiem . Mam 27 lat

Gość Agnieszka L

Hej. Moja 6 letnia córka też to ma. Pierwszy raz to miała w wieku 5 lat. Przy tym potem cierpiała na ból głowy. Więc była to aura przed migrena. Potem parę dni ja bolała głowa. Dodam że ja  też cierpie na migreny. Ciężko znaleźć informacje na ten temat.Syndrom Alicji w krainie czarow. Na początku bardzo mnie to zaniepokoiło. Byliśmy u okulisty.oczywiscie wszyyskie dobrze. Teraz minęło pół roku i znowu to się pojawiło. I znowu migreny parę dni. Jedyna rzeczą która.pomaga podczas takiego ataku. Że widzi bardzo daleko wszystko jest uspokojenie się.zamkniecie oczu lub patrzenie na jakiś przedmiot który jest blisko. Grunt to być przy dziecku żeby się nie balo i nie miało leków z tego powodu. Najczęściej zdarza się to wieczorem jak się położy do łóżka.

Moja 6 letnia córka od paru dni też mówi,że czasem widzi mniejsze przedmioty niż w rzeczywistości. Skupia wzrok np. na mojej głowie i mówi,że mam małą głowę, mrugnie dwa razy i przechodzi. Jest to dla mnie dziwne zjawisko bo ja nigdy niczego podobnego nie doświadczyłam. Nie wiem co to może być. Zaczynam się martwić i wpadać w panikę. Co chwilę pytam czy wszystko jest dobrze. Sama ją nakręcam. 

W dniu 19.12.2021 o 09:03, Gość Gość napisał:

Moja 6 letnia córka od paru dni też mówi,że czasem widzi mniejsze przedmioty niż w rzeczywistości. Skupia wzrok np. na mojej głowie i mówi,że mam małą głowę, mrugnie dwa razy i przechodzi. Jest to dla mnie dziwne zjawisko bo ja nigdy niczego podobnego nie doświadczyłam. Nie wiem co to może być. Zaczynam się martwić i wpadać w panikę. Co chwilę pytam czy wszystko jest dobrze. Sama ją nakręcam. 

Witam. Jak tam z córka poprawiło się czy ustąpiło może ? Była Pani u lekarza. Moja córka ma tak id 3 tygodni ... byliśmy u okulisty wszystko ok. Badania z krwi tez . Teraz czekamy na wizytę u neurologa