Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki cholesterol pomimo leków, diety i uprawiania sportu

radek01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam problem z interpretacją moich wyników. Mam 47 lat, nie palę od 8 lat, nie piję mocnych trunków (rzadko), za to lubię piwko. Ok. 10 mies. temu zrobiłem sobie badania holesterolu. Ważyłem wtedy 97 kg. Wyszło tragicznie. Holeterol całkowity 304, HDL 47, LDL 137, TG 360. Cukier na czczo - 150 . Dramat. Poszedłem do lekarza rodzinnego, ten zapisał mi Ivistatynę i Avaminę, dał mi kilka ulotek i resztę kazał doczytać w internecie (Leśna Góra i Dr. House tylko w TV). Nie pozostało mi nic innego jak wziąść sprawy w swoje ręce. Naczytałem się o dietach, ruchu itp. i do roboty. Zacząłem najpierw intensywnie spacerować , później pływanie, wreszcie bieganie. Oczywiście brałem leki i dieta. Po ok 5 mies. powtórzyłem wyniki - Holesterol całk. 232, HDL 76, LDL 135, TG 106, cukier na czczo ok 100. Pomyślałem - super! działa ! Nadal dieta, biegam ok 4 razy w tygodniu po 4-5 km, na rowerze od maja zrobiłem z tysiąc km. pływam dwa, trzy razy w tyg (30 x długość basenu), Moja waga dzisiaj to 86 kg. Odłozyłem leki, uznałem że lepiej dieta i ruch. W tym tygodniu ze spokojem zrobiłem powtórnie wyniki. Po odebraniu poczułem się jak pacjent który dowiedział sie że ma raka,, Holetereol całk. 316 !!!!! HDL 71, LDL 182, TG 313. Jestem zdruzgotany. Ponad pół roku haruję , biegam, odżywiam się (ciemny ryż, ryby, oliwa itp.) , schudłem prawie 12 kg i mam wyższy holesterol niż wtedy kiedy ważyłem prawie 100 kg, i wieczory spedzałem przy piwku i golonce przy TV. Dzisiaj oczywiscie warzywa, owoce , ryby, ciemne pieczywo, nic co niezdrowe. Cukier średnio ok. 104 na czczo. Nie wiem co dalej ze soba robic,,,Pomocy!!

Witam Z podanej informacji wynika, że dieta i zmiana trybu życia nie wystarczą. Są osoby, które muszą dodatkowo stosować leki obniżające cholesterol. Ja właśnie należę do takich. Są to uwarunkowania genetyczne. Proponuje kontakt z lekarzem, który przypisze leki. Po 6 miesiącach należy wykonać badania kontrolne. Wydaje się za konieczne systematyczne stosowanie leków przeciw cholesterolowych. Pozdrawiam- Stanisław

Gość tropicielka

Cholesterol to mit!statyny to najbardziej szkodliwe leki!twoje serce potrzebuje np.koenzymu q.biorąc statyny niszczysz koenzym!tragedia murowana.oinnych nie wspomne.obniza fakt ale jakim kosztem dla ciala!!!!zabadaj sobie sam (lekarze nawet o tym nie mówią) poziom homocysteiny.to prawdziwy stan twojego zdrowia.naprawde poczytaj o homocysteinie,wit k2 (NIE K1) i jej roli w leczeniu miazdzycy.blaszka miazdzycowan nie ma w sobie grama cholesterolu ma za to wapn...a dlaczego ?dowiesz sie czytajac o k2.homocysteine tez bardzo latwo obnizyc .google powie jak -lekarz nie.zapytaj swojego kardiologa KTO USTALIL I W JAKIM BADANIU(rok /autorzy) POZIOM CHOLESTEROLU! oj oj zaplonie ze wstydu lub skłamie bo takiego badania NIGDY NIE BYLO!!!Ustalono ot tak z rekawa...na potrzeby producentow statyn... wiesz jaki jest odsetek ludzi z zawalem z dobrym i fatalnym cholesterolem?taki sam!!!!...a na to sa badania ale skrzetnie skrywane.proces powstawania zlogow w tetnicach zaczyna sie od mikrouszkodzen naczyn.trzeba tak zyc aby nacznia byly elastczne i zdrowe.wtedy cholesterol jako naprawca nie bedzie mial co zalepiac w zyłach zmieniajac sie w blaszkę mizdzycowa wiec ZAWSZE beda drozne.jak wezniesz statyny a zyly bedą slabiutkie i kruche to i te 180 cholesterolu pooblepia tętnice.WSZYSTKO CO NAPISALAM JEST TYLKO SUGESTIA ABYS BARDZIEJ ZGŁEBIL TEMAT.nie jesten lekarzem i nie lecze wiec oczywiscie sam decydujesz badz po porzadnym przeszkoleniu w porozumieniu z lekarzem.a odkąd o malo nie wyslali mnie na tamten swiat ....sama zglebiam medycyne.nie leczy sie cyferek na wyniku ale szuka przyczyn!!! a jaka jest przyczyna twojego cholesterolu?wiesz?nie! wiec podpowiem blaszka miazdzycowa nie ma w skladzie tluszczy zwierzecych!ha! szok!ma ale roslinne.......temat rzeka.ja juz tak 15 lat sie doszkalam ale warto . pamietaj nie jestem lekarzem zeby sytuacja byla jasna.czyli wiesz----skonsultuj sie z lekarzem bądz farmaceutą :)