Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocne pulsowanie serca i odczuwanie tętna

Gość Mateusz20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 20 lat i piszę ten temat, ponieważ nie wiem już co ze sobą zrobić, gdzie iść po porady itp. Mój problem zaczął się 3-4 miesiące temu gdy oglądając film u kolegi nagle dostałem takiego skoku temperatury w ciele, serce zaczęło szybciej bić i pojawił się taki jakby lęk więc natychmiast poszedłem do domu, była to dla mnie ogromna nowość ponieważ nigdy w życiu przez żadną chorobę ani bóle nie przechodziłem dlatego bardzo się wystraszyłem, tamtej nocy ledwo co zasnąłem z powodu tego serce które tak biło. Myślałem, że to takie jednodniowe ale niestety mam tak do dziś, chociaż można powiedzieć że się do tego przyzwyczaiłem, ale jak sam wiem i dołuje mnie to, wiem, że powinno być inaczej.. Od tamtej pory serce bardzo mocno bije, rytm jest normalny ale bardzo odczuwam puls, normalnie aż przez lewe ucho słyszę, min. raz dziennie aż tak mocno zaczyna pracować. W dodatku zauważyłem, że wyszła mi na wierzch skroń która pulsuje a wszelkie żyły itp mnie przerażają niestety haha, można powiedzieć że to taki mój lęk, dlatego też nie za bardzo przepadam za pobraniem krwi. No ale wracając do rzeczy, przeszedłem już przez chyba 2 tygodniową bezsenność z powodu tego serca, wieczorami gdy jest cicho ciężko mi się zasypia przez to pulsowanie, czuje je w zasadzie wszędzie. Ostatnio jakoś mi to przeszło przez to *przyzwyczajenie* i zacząłem normalnie spać. Minęło też wieczne zmęczenie które mi dolegało, takie uczucie że nic mi się nie chce. Aktualnie największą niewiadomą i tym, co mnie dołuje jest to pulsowanie, dodatkowo dzień w dzień dokucza mi szumienie w uszach, poranne uczucie mdłości oraz zimne stopy. Teraz coś o moim stylu życia. Od dziecka prowadziłem zdrowy tryb życia i do dziś taki prowadzę, nigdy nie zapaliłem papierosa itp a po alkohol sięgam ewentualnie raz w tygodniu po jednym piwie, może dwa ze względu na treningi na siłowni. Odżywiam się zdrowo, jem ryby, warzywa i owoce, biorę magnez przed każdym treningiem. Podczas np biegania nic mi nie dolega, serce pulsuje jak pulsowało, ale nie odczuwam żadnych skurczy czy też bóli.. Pomyślałem, że to może problem z ciśnieniem ale zawsze gdy je mierzę jest normalne, jedynie ta druga wartość zawsze jest niska tzn w granicach 50-70 więc to chyba nie może być nadciśnienie.. Jednak podczas treningu na siłowni czasami mam takie dni gdzie jest mi niedobrze (identyczne uczucie jak przy wypiciu za dużej ilości alkoholu), takie mulenie dosłownie no i zimne poty z tyłu nogi w okolicy kolana jak i również robię się czerwony na twarzy. Byłem u lekarza 2-3 razy, zrobiłem badania krwi i moczu z których nic nie wyszło jak i również ekg. Wiem, że to mało, ale lekarz do którego chodziłem powiedział mi, że jakby coś było to w krwi by wyszło.. Jak myślicie, co to może być? Lub na jakie badania się udać bo ja kompletnie jestem w tym temacie zielony.. Pozdrawiam.