Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zbyt niskie cośnienie przy stosowaniu leków na nadciśnienie

Gość JOLA

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo prosze o pomoc w takiej kwestii.Mam stwierdzone nadcisnienie tetnicze na tle nerwowym Przyjmuje leki ENARENAL 2 razy po 5 mg.Do tego propranolol 2 razy po 20 mg i 1 raz po 10mg/na arytmie serca-rowniez na tle nerwowym/biore leki systematycznie.Rano mam cisnienie 100/50 po lekach.Boje sie ,ze spadnie mi do jakis anomalii.rozmawialam z lekarzami -powiedzieli ,ze jest ok.Czy ktos ma taki problem?Proszeo odpowiedzi.Pozdrawiam.
Gość dr Andrzej farmakolo
Jolu nie ukrywam, że ciśnienie 100/50 jest niskie, ale postaraj się mierzyć, je kilka razy dziennie, nie tylko rano. Ciśnienie tętnicze krwi zmienia się w ciągu dnia i rano tuż po obudzeniu jest ono zazwyczaj niższe niż w ciągu dnia. Jeśli w kilku pomiarach w ciągu doby będzie utrzymywało się poniżej wartości 110/60, to proponuję zmodyfikować dawkowanie leków lub zmienić je na inne. Leki kardiologiczne zawsze dawkujemy indywidualnie do potrzeb pacjenta, dlatego też musisz je mieć bardzo precyzyjnie dobrane.
a mam pytanko jakie ciśnienie miałeś przed braniem leków?? u mnie stwierdzono również za wysokie ciśnienie na tle nerwowym (sięga niekiedy 190/80 dolne przeważnie prawidłowe)biorę lek pramolan ciśnienie wacha się do 160 ale wystapiły wczoraj dodatkowe skurcze i się utrzymują pozdr
Bardzo dziekuje Panu Doktorowi za odpowiedz. przed braniem lekow rano mam ok.125/70.Tak codziennie przed lekami rano nie mierze,tylko lykam tabletki.a potem po ok 2 godz.spada do ok.100/50.Potem troche rosnie-110/60 120/57,126/68.Martwi mnie to niskie dolne.Czy stwarza jakies zagrozenie? Pawel,moje cisnienie bylo w gornej granicy,ale tez nie zawsze.Ale w nerwach najwyzsze bylo 160/110.i Kolatalo mi serce.Jak biore leki to cisnienie jest niskie,ale serce w nerwach tez potrafi skolatac.Mam tachykardie nadkomorowa. Pozdrawiam.