Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmiana leku przy nerwicy serca

Gość Panna Zuzanna

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Panna Zuzanna

Witam, mam stwierdzoną wzmożoną aktywność układu współczulnego (diagnoza kardiologa po badaniach i wykluczeniu chorób serca), od 4 lat brałam concor cor 2,5 mg. Przez pierwszy rok - pół tabl. rano, pół wieczorem. Kolejne 3 lata - wystarczało pół wieczorem. Od 1,5 m-ca wrócił wysoki puls koło 120/min. Od tygodnia po wizycie u lekarza rodzinnego wróciłam do dawkowania concor cor 2,5 mg; pól rano- pół wieczorem. Miałam wizyte u kardiologa (serce ok - zrobione ekg, holter, echo, usg tarczycy) i zmienił mi concor cor 2,5 na betaloc 25 (1 tabl. rano-1 tabl. wieczorem). Powiedziała że to ten sam lek co con cor i dawka pozostaje ta sama, bo pół tabl. con coru odpowiada całej tabletce betalocu. Pani kardiolog nie była w stanie dać mi logicznego wytłumaczenia zamiany leku. Jestem osobą która dopiero co wyszła z depresji, dlatego obawiam się wpływu nowego leku na mój układ nerwowy. Dlatego mam do Państwa pytanie czy zamiana con coru na betaloc jest zasadna? Czy jego działanie jest inne niż con coru?

Witam, Concorcor jest lekiem o międzynarodowej nazwie bisoprolol, a Betaloc ZOK nosi międzynarodową nazwę metoprolol. To nie jest ten sam lek, tylko dwa różne leki, chociaż są ze sobą spokrewnione i podobnie działające. Nic Pani nie pisze o swoim ciśnieniu. Należy je kontrolować. Różnica pomiędzy tymi lekami nie jest duża i nie należy się przesadnie niepokoić. W razie sytuacji, gdyby się Pani gorzej czuła po zamianie tych leków, warto wrócić do lekarza, który dokonał zamiany. Wprawdzie robiła Pani USG tarczycy, ale nic Pani nie pisze, czy hormony tarczycy są w normie (TSH?)? Jeżeli ma Pani zespół depresyjny, to warto o zamianie leków powiadomić swojego psychiatrę i samemu nie odstawiać leków antydepresyjnych, tylko można to zrobić - jeżeli są do tego wskazania - w porozumieniu z lekarzem - psychiatrą.

Gość Panna Zuzanna

Dziękuję za odpowiedz. Hormony tarczycy są w normie, badałam TSH, FT4, FT3, robiłam też badania na utajone problemy z tarczycą - są w porządku. Potas i magnez również w normie. Nie mam żadnych schorzeń przewlekłych. Ciśnienie na concorze wynosi 120/70, 120/80. Leków na depresje już nie biorę, dobrze zareagowałam na ich odstawienie, mój nastrój jest stabilny. Zastanawia mnie z czego może wynikać zmiana concoru na betaloc skoro są to leki o podobnym działaniu ? Czy 1,25 mg concoru równa się dawce 25 mg betalocu ?