Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciężka i nieregularna praca serca oraz duszności przy nadciśnieniu

Gość marcopolo66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie mam 33 lata od 10 lat biore leki na nad ciśnienie jestem pod kontolą kardiologa zawsze po wizycie badaniu ekg lekarz mówi ze jestem zdrowy serce jest w porządku i nic się nie dzieje oprócz nadciśnienia mam cały czas 13/80 biorac leki . Ale od dwóch lat męczy mnie jedna sprawa powiem że uprawiam sport dużo pływam i jeżdżę na rowerze kiedy jestem w ruchu np. biegam lub pływam czuję się super gdy wieczorem usiąde przed telewizorem odczuwam dziewne jakby impulsy elektryczne i nieregularne skurzce czuję jakby serce było zmeczone i do tego odczuwam dusznosci wiec ide szybko spac i rano wstaje i jest wszystko ok . Po 12 stej godzinie w połodnie znowu czuję jak by serce ciężko pracowało wiec kłade się na godzinke spac i wstaje po drzemce i jest ok tak naprawdę to musiałbym cały czas mieć ruch albo cały czas spac żeby się dobrze czuc . borykam się z tym już długo i mam już naprawdę dosyć nie wiem czy to już czas na mnie tak czasami mysle . inna sprawa jest kiedy napije się alkoholu wieczorem to jak by mija ale nie chce tego ponieważ musiał bym co wieczór pic żeby się dobrze czuc . miałem robione wyniki wszystkie sa ok tylko zawsze mam problem z trójglkicerydami robiłem echo serca lekarz powiedział ze wszystko ok tylko lekka powiekszona leka komora serca ale na granicy normy . czy mogę prosić o podpowiedz co mi dolega czy jest jakas recepta żeby się dobrze czuc proszę o porade dziekuje .

Witam, Przy podwyższonych trójglicerydach lepiej nie pić alkoholu, a szczególnie nie pić codziennie. Warto zmierzyć sobie ciśnienie i tętno wtedy, kiedy jest Pan senny, czyli po południu i wieczorem. Być może okaże się, że senność w ciągu dnia jest związana z nadmiernie niskim ciśnieniem i/lub zbyt wolnym tętnem. Gdyby tak było, będzie wtedy można zmodyfikować Panu farmakoterapię, czyli zmienić leki, ich dawki, a przede wszystkim godziny zażywania tabletek.