Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość JoannaSz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od jakiegoś czasu mam niski puls (od ponad miesiąca). Dzisiejsze pomiary ciśnienia to: 134/80 puls 54 137/80 puls 57 150/86 puls 51 119/84 puls 51 Mam 36 lat, nie choruję na choroby przewlekłe. Miesiąc temu w badaniu krwi wyszła mi anemia (hemoglobina 10,7, żelazo 29 (norma 37-145). Biorę Chela - Ferr Czy te dwie sprawy (tętno - anemia) mogą mieć związek? Wcześniej zawsze puls miałam 70-80. Z innych objawów to pocenie się. Zlewa mnie momentami pot na całym ciele. W piątek mam wizytę u lek. ogólnego. Ale bardzo proszę o informację czy można łączyć te dwie sprawy. Czy raczej przyczyna zmiany parametrów tętna leży gdzieś indziej. Pozdrawiam

Witam, Niedokrwistość, czyli anemia, daje raczej przyspieszenie tętna, a nie jego zwolnienie. Ważny jest wpływ leków. Czy poza preparatem doustnego żelaza stosuje Pan jakieś leki, które mogą zwalniać tętno? Wolne tętno, które w Pana przypadku nie powinno budzić niepokoju (zawsze jest przynajmniej nieco powyżej 50/min) występuje często u osób intensywnie uprawiających sporty. Proponuje wykonać holtera, żeby można było zobaczyć, jak wygląda tętno w ciągu dnia i w nocy, podczas snu. Warto też zbadać we krwi hormony tarczycy (przede wszystkim TSH). No, i trzeba wyjaśnić, dlaczego ma Pan anemię? Czy nie ma Pan ukrytych krwawień, np. z przewodu pokarmowego?