Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 22 lata . Od 3-4 lat mam kołatanie serca , na początku nie zwracałem na to uwagi natomiast od jakiegoś czasu mi to przeszkadza co prawda same kołatanie czyli uczucie niewymiarowego bicia serca w wiekszym stopniu ustalo , to pojawiło mi sie tak jakby szarpniecie serca po czym bije mi serca szybciej ,potykanie , i uczucie tak jakby potykania sie serca z uczuciem w gardle . Do tego mam cały czas ciężar w klatce piersiowej i na plecach , uczucie słabosci , zmeczenia , bole w klatce piersiowej , uciski itp . Gdy ide grac w pilke to takze mi kołacze te serce . TERAZ : We wrzesniu br. byłem u Kardiologa na prywatnej wizycie płacąc za kompleksowe badanie 500 zł (Holter 24 , EKG , Echo , Wysiłkowe i USG) Nic nie wykazalo poza jednym skurczem nadkomorowym ! Miałem robione RTG klatki piersiowej , USG jamy brzusznej , morfologie , TSH , FST4 , CEA na wszystkie nowotwory . prześwietlenie żeber . Został mi tylko Neurolog . Powiedzcie jak mam z tym walczyc , kazdy mowi ze to nerwica , kazdy ma mnie dosc juz i mowi ze szukam chorob sobie na sile ale ja te kołatania czuje ! potykanie i szarpniecia sa straszne! POMOCY!

Witam, Nadkomorowe skurcze dodatkowe nie są groźnymi zaburzeniami rytmu, ale niektórzy pacjenci bardzo źle je znoszą. Być może należy Pan do tej grupy chorych. Prawdopodobnie nie miał Pan jeszcze wykonywanej elektrokardiograficznej próby wysiłkowej, żeby zobaczyć, czy zaburzenia rytmu serca są zależne od wysiłku, czy nie? Skoro lubi się Pan badać to może Pan sobie zorganizować to badanie. Prawdopodobnie okaże się przydatne, jeżeli ma Pan zamiar nadal grać w piłkę.

Witam ! Mam 22 lata od 4 lat dolegało mi kołatanie serca , uporczywe nawet gdy lezalem na prawym boku mimo ze przewaznie kołata na lewym . Teraz doszły nerwobole , szarpniecia , podskakiwanie serca pod gardło , gulka w gardle , bole głowy , napadowe ataki gorąca połączone z nachodzącym uczuciem poddenerwowania , szum w uszach i te nogi jak z waty. Szarpniecia serca sa jednak najbardziej uporczywe i nie mam pojecia jak z nimi sobie poradzic , ponieważ byłem na kompleksowym badaniu serca (holter, próba wysiłkowa, echo , usg i ekg) dodam ze holter 24 robilem dwukrotnie i raz wyszedl 1 skurcz nad komorowy a drugim razem 1 skurcz komorowy i lekarz Kardiolog oznajmił ze nie ma z czym walczyc formalnie mimo tego dał mi Isoptin pierwszym razem ale bez efektów a teraz przepisal mi Nebilet i jestem dopiero przed rozpoczeciem kuracji tym lekiem . Z innych badan mialem robione RTG klatki . CEA na wszystkie nowotwory , usg jamy brzusznej , morfologia , TSH , FS4 i przeswietlenie zeber , został mi tylko neurolog.Powiedzcie mi jak mam sobie radzic z tym bo to straszne , przy wchodzeniu po schodach , bieganiu , czy poprostu nawet w spoczynku ....

Gość brakuje magnezu

Ja takie objawy miewam czesto po stresowym okresie w zyciu, przy stosowaniu diety itp, kolatanie szarpanie, glownie w spoczynku. Tez zrobilam wszystkie badania serca, wlacznie z proba wysilkowa i kardiolog nic nie stwierdzil. Ale za to bardzo rozsadna pani neurolog powiedziala mi kiedys, ze organizm w stresie (psychicznym, fizycznym) gwaltownie zuzywa magnez. Wiec kupilam suplementy magnezu (u mnie najlepiej dziala Magne B6). Dwie tabletki dziennie i po kilku dniach kolatania zaczynaja ustepowac. Po 1-2 tygodniach znikaja. Az do nastepnego wysilku/stresu. Wiec znow lykam i znow zaczyna przechodzic. Ostatnio lykam tez profilaktycznie. Polecam, sprobuj, zycze wyzdrowienia!

DANIEL011 mam ten sam problem, te same objawy. Lekarze także mi nie pomagali nie mogąc zdiagnozować choroby. Lekarz rodzinny w końcu przepisał mi Metocard 50mg. Są to tabletki na receptę na serce po których wszystkie objawy mi przechodzą i czuję się świetnie. Łykam jedną tabletkę rano i na cały dzień to starcza. Co do stosowania to już lekarz powinien powiedzieć najlepiej.

Ja mam podobne problemy też mi sie potyka serce z tym że w 2011 roku miałam przeprowadzoną ablacje i nie wiem czy to jest wina wpw czy nerwicy?Pani doktor do której chodze do kontroli mówi że wszystko jest wporządku ale to jest taki głuoie uczucie gdy serce wpewym niespodziewanym momencie przeskakuje.Napiszcie czy ktoś miał podobne problemy po ablacji?

Gość Celina F

Jeszcze w dziecinstwie mialam ten problem,ciagle wizyty u lekarza rozne badania i przeswietlenie serca itd i nic z wiekiem dolegliwosci sie nasilaly 1996 wyjechalismy do USA tutaj troche inny klimat dolegliwosci sie jeszcze bardziej nasilily tak ze coraz trudniej bylo mi normalnie funkcjonowac wiec znow wizyta u lekarza rozne badania holter monitor i diagnoza arytmia biore leki i jest OK