Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 24 lata, ostatnio miałem robione ekg z którego wynikło przeciążenie lewej komory serca. Ponadto mam nadciśnienie tętnicze (162/96). Gdy dwa lata temu byłem w szpitalu z innych przyczyn podczas badań okazało się, że mam nieszczelne zastawki. Ostatnio mam także poranne zawroty głowy i częste bóle głowy. Czy może być to powiązane? Do tej pory nie byłem z tym u kardiologa. Chciałbym prosić o konkretne informacje czy to jest groźne oraz jak należy to leczyć, i jakie mogą być konsekwencje takiego stanu? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

Witam, Przeciążenie, a w przyszłości przerost lewej komory może zależeć od nadciśnienia tętniczego, szczególnie nieleczonego, lub źle leczonego. Powinien Pan mieć prawidłowe wartości ciśnienia - jest wiele leków nadciśnieniowych i można będzie u Pana dobrać odpowiednie leki. W taki sposób, żeby ciśnienie tętnicze skurczowe było w granicach: 110-130 mmHg, a rozkurczowe 75-80 mmHg. Opisywane dolegliwości mogą zależeć od nieprawidłowo leczonego lub całkowicie nieleczonego nadciśnienia. Przeciążenie lub przerost mięśnia lewej komory mogą w przyszłości doprowadzić do niewydolności serca. Nie należy jednak się tym przesadnie stresować, tylko zabrać się do odpowiedniego leczenia nadciśnienia.