Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zasłabnięcie, chwilowa utrata wzroku i pocenie się

Gość Arturor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio zasłabłem, bardzo mocno się spociłem, zrobiło mi się czarno przed oczami - w zasadzie straciłem wzrok na chwilę - i chyba nawet na ułamek sekundy urwał mi się film. Świadkowie wezwali karetkę, zawieziono mnie do szpitala, wykonano EKG. Wynik: HR 106/min Axis: P 55, QRS 92, T 14 Intervals RR 566 ms P 100 ms PR 136 ms QRS 90 ms QT 306 ms QTC 408 ms P (II) 0,16 mV S (V1) -0,76 mV R (V5) 1,32 mV Sokol. 4,09 mV Rytm zatokowy +- 48 pojedyncze EV (EN?) Sinus Tachycardia Rightward axis otherwise normal ecg Przy zapisie I, II oraz aVR występuje *drżenie* zapisu przed i po QRS. Nie wiem czy gdzieś to zostało powyżej zapisane i czy to ma jakieś znaczenie. Zasłabnięcie mogło być spowodowane wymęczeniem organizmu (byłem bardzo niewyspany, a to był poranek), lekarz na izbie przyjęć kazał mi się napić soku z pomidorów i wypuścił. Jednak bardzo się przestraszyłem, że to coś z sercem co lekarz przeoczył (wszystko robił w biegu i na odczepnego), dlatego moje pytanie brzmi: czy w badaniu jest coś na tyle niepokojącego, że powinienem poszukać kardiologa w trybie pilnym? Aktualny mój termin to połowa grudnia. Dwa lata temu miałem holtera, nie wykazał nic niepokojącego poza dodatkowymi skurczami, a tachykardię mam bardzo często (nerwica).

Witam, Często występująca tachykardia oraz nadkomorowe pobudzenia dodatkowe wymagają sprawdzenia, czy nie ma Pan nadczynności tarczycy? Przed konsultacją kardiologiczną warto oznaczyć we krwi: TSH. Skoro lekarz zalecił Panu wypicie soku pomidorowego, to być może miał Pan obniżony potas surowicy krwi? Jeżeli nie wykonano badania potasu we krwi, to przy okazji pobierania krwi na TSH warto oznaczyć elektrolity: sód i potas.