Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysokie ciśnienie rano, kichanie i ból z tyłu głowy

Gość Marta1991

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój mąż ma 25 lat i od dwóch tygodni rankiem ma bardzo wysokie ciśnienie. Był u lekarza dostał tabletki które bierze również dwa tygodnie i nie widać poprawy. Nie wiem czy mamy się czego obawiać. Dopowiem że zaczęło się od kichania, następnie od nieznośnego bólu tyłu głowy.

Witam, Ne wiadomo, jak wysokie jest ciśnienie tętnicze i jakie leki otrzymuje Pani mąż? Proponuję mierzyć ciśnienie i tętno codziennie, może nawet rano i wieczorem i zapisywać wyniki pomiarów. Następnie z tymi wynikami należy udać się do lekarza, który przepisał określony lek lub leki. Trzeba ustalić, czy leczenie jest skuteczne, czy nadal ma być kontynuowane lub czy wymaga modyfikacji, czyli zmiany terapii?

Gość stefanotti

Ja miałem po spożywaniu mocno solonych zakąsek na noc w nocy wysokie tetno kilka dni (120-120), suszyło w nocy, budzenie, picie wody, sikanie szumy głośne w głowie Sód jest antagonistą (przeciwnikiem) potasu, a ten odpowiada za układ nerwowy i prace serce, podobnie jak magnez czyli: niedobory potasu i magnezu mogą skutkować i często skutkują właśnie zaburzeniami pracy serca warto zwrócić na to szczególną uwagę i zastosować dietę w przewadze warzywno owocową, bogatą w minerały (magnez, potas, wapń żelazo itp) , oraz pić n. gaz wodę bogatą minerały., a gdy pijesz wode i nie gasi ona pragnienia, to ja dodaje sobie 2/3- pół minerałów Litorsal (rozpuszczalne tabletki musujące- b. często stawiały mnie na nogi na mega osłabieniu- mają potas i inne witaminy) Po przypilnowaniu diety i suplementacji magnezu - problemu z tętnem i sercem u mnie ustały. lekarz oczywiście totalnie nie ogarniał, że to problem związany z niewłaściwą dietą. warto też sprawdzić równowagę kwasowo zasadową, czy nie macie zakwaszonego ogranizmu- MEGA WAŻNA SPRAWA (listki lakmusowe do zbadania PH z moczu (samemu) dr. Jacobsa można zamówić przez internet za 14 zł - polecam, tak jest opis dokładny co i jak oraz wykresy). Najczęściej przejście na zdrową dietę , bogatą w podstawowe ważne minerały i witaminy rozwiązuje szereg problemów zdrowotnych + ruch i no stres. Ofkoz warto iść do lekarza i porobić badania, ale lekarz to nie dietetyk i często nie ogarnia, że to braki w diecie są powodem wielu schorzeń