Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysokie tętno podczas biegu

Gość aro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 35 lat, aktywny sportowo (bieganie, siatkówka, squash). Raz na jakiś czas (w tym roku dwa razy) nagłe przyspieszenie akcji serca (bardzo szybko, bardzo mocno bije). Nigdy nie udało się go uchwycić zapisem ekg zwykłym czy 24 godzinnym. W tym roku podczas biegu na wakacjach (bieg z pulsometrem 3 punktowym - dokładnym) przy tętnie 150/min na 7 kilometrze serce nagle przyspieszyło do 242! (przy niezmiennym tempie biegu - co prawda to był bieg na lekkim kacu). Trwało to ok 3 minuty po czym powróciło w okolicę 130/min. Pomijając ogromny strach jaki temu towarzyszył to nic więcej się ze mną nie działo. To był 1 raz podczas biegu (zazwyczaj to mnie łapało przy grze w siatkówkę/squasha - przy ataku lub jakimś dynamicznym poruszeniu się. Wykonane badania usg serca, próba wysiłkowa, holter, zwykłe ekg zaraz po ataku (nie udało się zrobić podczas) wykazało przyspieszony rytm zatokowy bez anomalii. Wszystko w normie. (minimalne wypadanie płatka zastawki mitralnej i drobne zwłóknienia)... Skoro wszystko w normie jak mówią to co to jest?!

Witam, Zasadniczo należy zmierzać do tego, żeby nie przekraczać podczas wysiłków fizycznych tętna maksymalnego. Limit tętna maksymalnego wylicza się ze wzoru: 220 - wiek w latach, czyli w Pana przypadku: 220-35 = 185/min. Następna sprawa to fakt, że uprawianie sportów pod wpływem alkoholu nie jest najlepszym pomysłem i warto tego unikać w przyszłości. Nadmierne przyspieszanie tętna podczas wysiłku zawsze budzi podejrzenie nadczynności tarczycy i dlatego warto oznaczyć TSH w surowicy krwi (badanie z próbki pobranej krwi). Być może opisywane wysiłki są obecnie dla Pana nadmierne, chociaż jeszcze 5 lub więcej lat temu nie były dla Pana przesadnie duże.