Skocz do zawartości
kardiolo.pl

W jakich odprowadzeniach powinen występować załamek Q?

Mela91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie czy wiecie w jakich odprowadzeniach powinien występować załamek Q? W moim ekg występuje tylko w odprowadzeniu aVR i ma wartość -470, w innym już ekg występuje w aVR -426, aVL -35 i V5 -44. Interesuje mnie ten temat bo mało informacji znajduje się na temat właśnie tego załamka. Mam jeszcze jedno pytanie czy oś P i T mogę mieć takie samo położenie (jedno i drugie na 66 stopniach) ?

Witam, Załamek Q może być patologiczny - wtedy zazwyczaj pisany przez wielką literę Q, może być również niepatologiczny - pisany wówczas małą literą q. Lokalizacja patologicznego załamka Q ma znaczenie w ocenie w lokalizacji przebytego (zazwyczaj) zawału serca. Natomiast q niepatologiczne nie ma większego znaczenia i jeżeli jest obecne nad ścianą dolną może zależeć od sylwetki ciała (występuje w nadwadze i otyłości). Podawanie wartości liczbowych bez zapisu graficznego nie jest właściwe, bo może prowadzić do dużych pomyłek. Nie doradzam samemu interpretować elektrokardiogramu, szczególnie wykonanemu u siebie. Można znaleźć patologię, której nie ma lub nie zobaczyć nieprawidłowości, tam gdzie ona jest. Warto interpretację EKG pozostawić lekarzowi, który się tym zajmuje.

Dziękuję za odpowiedź. W sumie to nie szukam patologii bo mniej więcej wiem co mi dolega i z tym się normalnie żyje :) Lekarz widział to ekg, coś napisał na wydruku badania, skierował na Holtera. Pytając o to nie nakręcam się na choroby, których zapewne nie mam tylko po prostu lubię poczytać o medycznych (dla mnie ciekawostkach) i czasami przychodzą mi do głowy różne pytania, a odpowiedzi warto poszukać na tym forum. Bardzo lubię je przeglądać i czytać no i też czasem znajdować odpowiedzi. Potrafię mieć zdrowy dystans do informacji z internetu, ufam lekarzowi, który mnie diagnozuje a ja próbując analizować jakieś informacje i badania biorę na to dużą poprawkę bo od tego są specjaliści a moja wiedza nie jest równa ich wiedzy nawet 1/1000 i tego mam świadomość :) Pozdrawiam :)