Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadcisnienie tętnicze a jednorazowa zmiana przyjmowania leku

Alicja56

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Niestety nie wiadomo, o jaką tabletkę chodzi? Dlatego trudno zająć jakiekolwiek stanowisko w tak postawionym pytaniu. Ogólnie rzecz biorąc, ciśnienie tętnicze skurczowe (prawdopodobnie o takie chodzi) 150 mmHg jest za wysokie, natomiast 115 mmHg - jest prawidłowe. Jeżeli zatem chodzi o ciśnienie skurczowe to doszło do normalizacji ciśnienia. Gdyby jednak chodziło o ciśnienie rozkurczowe, to obie wartości są za wysokie.

Oczywiście, oczywiście. W latach 50 norma była do 150 mmHg, dziś jest 115, to co będzie za 20 lat? 100?!?!?! Mój ojciec ma od 40 lat nadciśnienie na poziomie 160/90. Ma 75 lat i nigdy nie brał leków hipotensyjnych. Ludzie, nie dawajcie zarabiać koncernom farmaceutycznym, które regulują rynek sprzedaży leków na nadciśnienie poprzez zawężanie norm. Do poczytania: http://nowadebata.pl/2012/01/27/cukrzyca-miazdzyca-nadcisnienie-jezdzcy-apokalipsy/

Acha, a propos mojego ojca dodam, pomimo wysokiego cholesterolu (choć bez tragedii, 240) i nadwagę, to wciąż potrafi wnieść na drugie piętro dwa wiadra węgla i codziennie zjada na śniadanie (wraz z moją 76-letnią mamą) dwa cholesterolowe jaja na twardo z chlebem grubo posmarowanym masłem. Tacy szczęściarze! Ciekawe, że z badań japońskich wynika, że przeciętni Japończycy mają wyższe ciśnienie krwi i gorsze wskaźniki cholesterolowe niż Amerykanie w USA. Pomimo tego znacznie rzadziej się leczą i dłużej żyją w lepszym zdrowiu.

Fifek , masz 100% racji , ja tak samo pisze ( w podobnym tonie) i jestem często za to krytykowana . Mój Tata 90 lat mający zawsze ciśnienie w granicach 140/90 , trzyma się dobrze , teraz od kilku lat bierze leki na ciśnienie bo jednak trochę miażdżyca jest ale cukrzycy nie ma . Serce w bardzo dobrym stanie Moje cisnienie oscyluje tez w tych granicach ( mam 61 lat) , nic na ciśnienie nie biorę i jak to czasami pisze no to wielkie zdziwienie i nawet komentarz * ale ty jesteś odważna , nic nie bierzesz *. Ja tez czytałam o Japończykach , że mają ogólnie wysokie ciśnienie a Ich żywotność jak wiadomo jest bardzo duża . Normy tak jak ciśnienia są w Polsce zaniżone na podobnej zasadzie jak leki na obnizenie ciśnienia . Producenci leków to jest niestety * mafia * , ktora żyruje na ludzkich słabościach , przykre to.

Mój mąż ma takie a ma lat 70+ i stresu w swoim życiu co nie miara z kilkoma poważnymi chorobami włącznie . Będąc w szpitalu to mu zawsze wychodziło takie właśnie i sie strasznie dziwili ,ze taki stres( przed poważna operacją ) a ciśnienie wzorowe , no taki typ za to mi skakało z emocji ale też przeżyłam bo ja znowu inny typ człowieka , który szybko wpada w emocje powodujące zwyżki ciśnienia . Póki co szkody nie robi a na to nie ma lekarstwa bo człowiek nie wie kiedy sie zdenerwuje i cisnienie jak umie bach i idzie do góry ale to moje * dżwiganie* nie jest duże do ok, 160-170/100 przy normalnym 140/90 . Takze ja uwazam ,ze każdy przypadek trzeba rozpatrywac indywidualnie a nie wszystkich sprowadzac do ciśnienia 120/80 to jest tak samo róznorakie u ludzi jak wzrost czy waga , przeciez nigdy nie bedziemy mieli wszyscy ten sam wzrost czy wagę , z ciśnieniem jest tak samo.