Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wzrost masy mięśnia lewej komory serca

Gość marcin00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem mężczyzną, mam 33 lata. Z racji przebytej w 2005 r. operacji serca (tętniak aorty oraz VSD) co 2 lata robię kontrolne badania. W czasie okołooperacyjnym z racji wady serce było bardzo duże, lewa komora ważyła 460g, w 2008r. już 270g. Po operacji sukcesywnie masa i wymiary lewej komory wracały do normy, jednak ostatnie badanie wykazało ponowne zwiększenie masy i wymiarów LK. Oto wyniki z 2012 roku: lewa komora - 35mm/55mm lewy przedsionek - 38mm prawa komora - 21mm mięsień IVS r. - 9mm tylna ściana r. - 10mm masa mięśnia LK - 234 g indeks masy - 106g/m2 Wnioski: Wielkość jam serca i grubość mięśnia prawidłowe. Pogrubienie płatków zast. aortalnej, mała/umiarkowana fala zwrotna asymetryczna bez efektów hemodynamicznych. Funkcja skurczowa prawidłowa. Wyniki sprzed kilku dni: lewa komora - 33mm/57mm lewy przedsionek - 40mm prawa komora - 24mm mięsień IVS - 12mm tylna ściana - 11mm masa mięśnia LK - 326g indeks masy - 148g/m2 EF 65% Wnioski: Prawidłowa wielkość jam serca, lewa komora bez cech przerostu. Prawidłowa funkcja skurczowa i rozkurczowa. Śladowa fala zwrotna aortalna. EKG również bez zmian. I tu moje pytanie, czy masa mięśnia 326g to norma? Wszystkie parametry są powiększone w porównaniu z 2012r. Kardiolog stwierdził, że wszystko jest idealnie, nie ma przecieków, kolejna kontrola za 2-3 lata. Tylko dlaczego serducho znowu duże?

Witam, Oczywiście wielkość serca ma swoje znaczenie. Ważny jest jednak przede wszystkim stan kliniczny. Jakie może Pan robić wysiłki, czy może Pan chodzić po schodach, czy nie ma Pan obrzęków na nogach, czy nie odczuwa Pan duszności? Jeżeli może Pan się poruszać swobodnie, bez zmęczenia przy zwyczajnych czynnościach życiowych i nie ma Pan obrzęków, to prawdopodobnie sytuacja nie jest zła. Warto pamiętać, żeby się nie przeziębiać. Być może warto zrobić jeszcze w tym roku szczepienie przeciwgrypowe. Wielkość serca można również ocenić inną, starszą od echokardiografii metodą, czyli rentgenem klatki piersiowej. Prawdopodobnie ma Pan swoje rentgeny z dawnych lat. Jeżeli lekarz uzna za stosowne, to skieruje Pana na rentgen i będzie można porównać - i sam Pan to zobaczy, czy sylwetka serca jest powiększona, a jeżeli tak - to jak znacznie?

Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie mam żadnych dolegliwości, jednak dość często ciśnienie skurczowe jest zawyżone - ok. 140-150 przy prawidłowym, a czasem zaniżonym rozkurczowym. Zastanawia mnie fakt, dlaczego lewa komora się powiększa pomimo braku istotnych odchyleń w badaniu echo. Wzrost masy mięśna LK jest przecież odpowiedzią serca na jakieś przeciążenia i problemy, z którymi próbuje sobie poradzić. Czy stres może przyczyniać się do przerostu lewej komory?