Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tłuste i pękające włosy

Gość Dawid27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Mianowicie mam problem od miesiąca, że pękają mi włosy i czasami wypadają w całości. Ale najwiekszy problem to problem pękania, gdy przejadę ręką po głowie to mam troche odłamków na nich. Ci ciekawe mogę dodać, że się dziwnie tłuszczą same w sobie. Nawet moja fryzjerka mówiła, że dziwnie tłuste mam włosy, że nie może utrzymać nożyczek w ręku. Badania krwi miałem robione i TSH (kontrolnie) pół roku temu i wyniki były dobre. Zawsze miałem mocną czuprynę i nigdy nic mi się nie działo z włosami. Zacząłem używać nawet specjalnie szamponu Nizoral od czasu do czasu i łykać witaminy. Ale problem jest nadal ten sam. Lekarz rodzinny oglądał moją skórę głowy i nie widział nic podejrzanego. Ani łupieżu, ani plam itp. Co mam zrobić? Bo zaczynam się martwić.

Witam, Proponuję krytycznie przeanalizować wszystkie leki, preparaty i kosmetyki, które Pan stosuje. Część z nich może negatywnie wpływać na włosy. Szczególnie chodzi o szampony do włosów. Najlepsze są jak najprostsze środki - mydło dla niemowląt lub szare mydło do prania, ktore co prawda obecnie nie jest łatwo dostępne. Warto powtórzyć TSH - czy nadal jest prawidłowe? Warto zwrócić uwagę, czy nie szarpie Pan odruchowo i nie wyrywa sobie sam wlosów, co nie jest rzadkie u osób z problemami emocjonalnymi - może to być reakcja na stres. Nie wiemy w jakim jest Pan wieku, nie wiemy, czy ojciec Pana życje i czy nadal ma włosy lub wcześnie je stracił? Łysienie może być uwarunkowane rodzinnie. Wreszczie, może nadszedł już czas, żeby udał się Pan na konsultację do dermatologa - być może uda mu się Panu pomóc.

Lat mam 27. Nikt u mnie w rodzinie nie miał problemów z włosami. Nawet dziadek miał czuprynę jak młody. Kosmetyków nigdy nie zmieniałem. Zawsze te same. Takze uczulenie mógłbym wykluczyć. Nie szarpie swoich włosów bo są krótkie i tak za bardzo nie ma co szarpać;) Pytanie co pomoże mi dermatolog skoro skóra mojej głowy jest w stanie idealnym?

Ale jakaś przyczyna musi być .Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pękają ?Dla ciebie i lekarza rodzinnego skóra może wyglądać normalnie ale dermatolog może zrobić zeskrobiny z głowy czy inne badania i może się okazać ze coś jednak jest nieprawidłowego .Może jakaś grzybica ?Może kazę wykonać morfologię bo masz np.anemię czy brak zelaza czy innych pierwiastków .Działaj szybko bo nie chce ciebie straszyć ale potem może już być to proces nieodwracalny ,Jedne z lepszych jeśli nie najlepsze tabletki na problemy z włosami to Merz Spacial ,opakowanie starcza chyb ana miesiąc kosztuje ok.40 zł bierze się 2 na dzień ,leczenie musi być co najmniej 3 miesiące żeby coś dało .Drugą kuracją która niejednej osobie uratowała włosy to kuracja czarną rzepą -akurat teraz sezon ,jest pracochłonna i niezbyt przyjemna .Mianowicie ścierasz czarną rzepę na tarce ,potem odciskasz sok no sitku bądź przez lnianą ściereczkę i smarujesz tym sokiem skóre głowy .Pali tak ze można się wsciec ,zostawiasz na godzinę i myjesz głowę ,To szczypanie powoduje dokrwienie cebulek włosa i lepszy porost włosów .Naprawdę uwierz mi niejeden człowiek ma włosy tylko dzięki rzepie ,w dawnych czasach ludzie tak się ratowali bo nie było innych środków .Robisz to 2 razy w tygodniu .Zapach tez jest nieciekawy ale po umyciu głowy znika .I idz do mądrego dermatologa .w takim przypadku liczy się też czas .Warto zrobić tak jak napisałam podstawowe wyniki żeby zobaczyć czy coś się nie dzieje w organizmie np.stan zapalny bo to też ma wpływ na włosy .Lekarz może też zlecić zastrzyki np.Vit.B .I należy tez pamiętać ze włos ma swoją cyklikę czyli rośnie i wypada i jest to proces prawidłowy ,niekiedy takie wzmożone wypadanie jest spowodowane właśnie tym ze duża ilość włosów jest w fazie wypadania .Ale trzeba wykluczyć inne stany .

Czyli jak rozumiem pan dermatolog nie widzi nic złego w tym że wypadają brwi i włosy .Na oko potrafi stwierdzić że nic nie ma na skórze ,no to trzeba go na jakąś medyczną nagrodę wytypować .I to jest właśnie nasze polskie leczenie -grzmią ze ludzie się nie zgłaszają a jak się człowiek zgłosi to na *oko *diagnozują .Nie wiem co mam ci poradzić ,może idz jeszcze raz do innego ,napiszę wprost głupszego -może on nie będzie tak pewny siebie i zrobi jakieś badania .