Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysokie ciśnienie u młodej osoby

Gość michal

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.01.2021 o 18:49, Gość Weronique napisał:

Hej, a czy Twój problem się jakoś powtarza? Jeśli tak – udałabym się mimo wszystko do lekarza, żeby sprawdzić czy z sercem wszystko jest w porządku. Sama mam problemy z ciśnieniem, na stałe biorę leki, które je obniżają, ale dzięki temu czuję się o niebo lepiej. Nie wiem skąd jesteś, ale jeśli z okolic Krakowa to mogę polecić SCM clinic i dr Małgorzatę Kloch. Jest świetną lekarką – mi bardzo pomogła. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia :)!

Byłam u lekarza, EKG wyszło idealnie, po prostu dziedziczne tendencje do wyższych wartości ciśnienia, lekarka przepisała mi VIVACE (0,5 tabletki dziennie) i captopril (tylko w razie nagłego skoku ciśnienia). Jeśli chodzi o pomiary wykonywane przez moją siostrę, jeszcze zanim dostałam się do mojej lekarki rodzinnej to rano miałam zwykle ok. 130/80, wieczorem 125/75-80. Oczywiście zdarzały się wartości niższe lub wyższe od mojej przeciętnej np. 6.I.2021 miałam 145/90 rano i 155/90 wieczorem, z kolei 26.I.2021 115/75 rano i 120/80 wieczorem. Już sobie zakupiłam ciśnieniomierz (manualny super dokładny firmy KADES - przy okazji tych miesięcznych pomiarów siostra nauczyła mnie mierzyć) i teraz już od ponad miesiąca sama sobie mierzę. Ponieważ już przyjmuję wspomniany lek VIVACE, moja średnia porannych i wieczornych pomiarów spadła i wynosi ok.115-120/75-80 rano i 110/70 wieczorem (niekiedy nawet niżej i muszę wtedy walczyć z sennością - to jedyny mały minus, ale myślę, że organizm z czasem przywyknie).

Pozdrawiam i życzę zdrowia zarówno na święta, jak i na co dzień:)