Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niemiarowe bicie serca u dziecka

Gość Tomek J.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moja zona jest w 36 tyg. ciazy dzisiaj byla na KTG dziecka i stwierdzono ze dziecko ma niemiarowe bicie serca narazie lekarze nie chca nic jej powiedziec tylko kazali zostac w szpitalu na patologii ciazy zeby przeprowadzic jutro badania. Prosze napiszcie mi czy jest to cos groznego.
Tomku, pozowliłam sobie załozyć wątek z linkiem do twojego pytania na naszym forum, na które Cie serdecznie zapraszam. http://www.forumsercedziecka.org.pl/viewtopic.php?p=2940 Pozdrawiam i zyczę maluszkowi zdrówka i szczęsliwego rozwiązania.
Wklejam odpowiedź jednej z naszych forumowiczek : U mnie w 29 tygodniu ciąży stwierdzono zaburzenia rytmu serca płodu. Juz nawet w tym okresie ciąży żebra dziecka zasłaniały dość mocno serducho i nie mogli zobaczyć zbyt dobrze serca. Wtedy większość lekarzy mówiła że znakomita większość zaburzeń rytmu serca u płodów ustaje po narodzinach lub troszeczkę później. U mnie niestety rzeczywistość okazała sie mało łaskawa i mój synek urodził sie z wada serca ( ASD II i hipoplazja prawej komory serca), niestety jest to tylko częścią zespołu chorobowego (zespół genetyczny). Dla pocieszenia muszę ci napisać że takie zespoły występują na prawdę rzadko , częściej są to izolowane wady serca. I rzeczywiście tak jak mówili lekarze większość dziewczyn z którymi stykałam się w czasie ciąży i też miała zaburzenia rytmu u swoich nienarodzonych dzieci urodziła zdrowiutkie dzieci . życzę wam narodzin zdrowiutkiego dzidziusia