Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niejasne wyniki holtera ciśnieniowego

kiciax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 24 lata jestem kobietą. Moja djagnoza brzmi Nadcisnienie tetnicze. Przed pierwszą hospitalizacja wartosci rr stwierdzone przez pogotowie ratunkowe to 230/150. Diagnostyka wypadla dosc nie jasno jak dla mnie pierwsze eho serca wykazalo niewielki przerost mięśnia sercowego powtorne badanie po 1 roku nie wykazalo zadnych anomali. Kolejna diagnoza to powiekszone nadnercza (byłam równiez diagnozowana na oddziale nefrologi) po konsultacji z lekarzem prowadzacym i ponownych pomiarach z tomografi znow wszystko było dobrze. Kto się wiec myli?. Kolejna zagadka sa dla mnie wyniki z 2 holterow cisnieniowych w odstepie 6 miesięcy . Wykazuja skoki cisnienia np z godziny 17:00 119/80 a o godzinie 17:30 206/157 w przypadku wartosci rr 145 /116 CZESTOSC RYTMU TO 120 . Około 11 pomiarow jest ponad normew 140 /80 . Konsultowałam to ze specjalista ktory stwierdził ze sa to normalne wartosci a te wysokie to pomylil sie aparat. I co oznaczaja wykrzykniki przy pomiarach ktore sa tylko przy tych wysokich wartosciach , w legendzie badania !- przekroczono limit, ale czego pomiaru czy wartości rr? Prosze o jaka kolwiek informacje gdyz zastanawiam sie czy nie pojsc na konsultacje prywatne czy zaufac pani dr. I miec nadzieje zd przy wejsciu po schodach nie dostane udaru .

Witam, Mam nadzieję, że zażywa Pani jakieś leki na nadciśnienie. Proponuję często - może 2-4 x dziennie - mierzyć ciśnienie i tętno własnym ciśnieniomierzem i proszę zapisywać wyniki. To ułatwi kolejną konsultację. Ciśnienie tętnicze skurczowe powinno mieścić się w wartościach 110-130 mm Hg, a rozkurczowe 75-80 mm Hg. Symbolicznie ciśnienie tętnicze oznacza się dwoma dużymi literami R, czyli: RR - od dwóch wynalazców metody, którą posługujemy się przy pomiarach ciśnienia. Prawdopodobnie dobrze jest zażywać również dawkę kardiologiczną aspiryny, np Aspirin Cardio (dawna nazwa: Aspirin Protect), Acard, Polocard i inne. Pod warunkiem jednak, ze wartości ciśnienia będą prawidłowe. Stosowanie aspiryny w małych dawkach 75-100 mg/dobę ma zapobiegać udarowi mózgu, którego się Pani obawia i zawałowi serca. Dobrze jest nie stosować hormonalnej antykoncepcji, ani hormonalnej terapii zastępczej, ponieważ te preparaty zwiększają ryzyko wydarzeń, których się Pani obawia.