Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tabletki antykoncepcyjne a zatorowość płucna

Aleksandra96

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od 7 dni biorę tabletki antykoncepcyjne Cyprest. Zostały one wybrane w ten sposób, aby poprawiły moją cerę, mają więc dużo hormonów. Nie mam w rodzinie przypadków zakrzepicy, nie siedzę cały czas w miejscu, mam 18 lat, ciśnienie zawsze wychodziło mi na granicy normalnego i niskiego, ale obawiam się tego... Nogi nie puchną mi, nie bolą, czasem odczuwam tylko drżenie mięśnia, jakby pulsowanie. Przeraziło mnie jednak gdy około 3/4 dnia wieczorem bardzo ciężko było mi zaczerpnąć oddech i przy głębszym wdechu czułam ból. Już się to jednak nie powtórzyło, szybciej jednak męczę się wchodząc po schodach czy pod górkę. Drżenie mięśni mogę tłumaczyć brakiem magnezu, ponieważ zauważyłam też drganie powieki od dłuższego czasu. Mogłam też po prostu złapać przeziębienie, dlatego ciężej mi oddychać i czuje jakby zalegający płyn w układzie oddechowym, jakby od nosa do gardła, który czasem odkaszluje - wygląda to jak typowe jesienne przeziębienie. Nie wiem czy jednak nie odstawić tabletek, wyleczyć ewentualne przeziębienie, od wczoraj biorę też magnez, i przy następnym cyklu wziąć je znowu. Możliwe, że panikuje, ale zdrowie to nie są żarty... Czy w ogóle jest opcja by zatorowość płucna rozwinęła się w takim tempie? Bardzo prosze o odpowiedź!

Poszłam do ginekologa, bo chcę zacząć współżycie i poprosiłam o coś co poprawi mi też przy okazji cerę. Jednak myślę, że zmienię te tabletki na słabsze kiedy skończę już ten blister. Czy moje objawy są jednak niepokojące? Czy mogło dojść do zakrzepu po zaledwie kilku dniach? Dodam, że nie bolała mnie głowa ani nie miałam nudności.

No dobrze że się uśmiałaś wszak śmiech to zdrowie ale musisz wiedzieć ze zmiany trądzikowe najczęściej spowodowane są zaburzeniami hormonów a tabl.antykoncepcyjne regulują poziom hormonów przez co poprawiają stan skóry .I tak ,dermatolodzy też je przepisują .Ginekolodzy też .Niekiedy jest to jedyny sposób pozbycia się trądziku .Niestety powodują one zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia zakrzepicy niż u kobiet nie przyjmujących ich .Zależy to jednak od osobniczej podatnosci na wystąpienie zakrzepów .I tak osob a łykająca hormony może nie mieć zatoru a pozornie zdrowa a i owszem .Niestety zator nie zdąży najczęściej dać żadnych objawów tylko pada się trupem ,ewentualnie można odczuwać silny ból w klatce piersiowej ,duszność ,podwyższoną temperaturę .Zakrzepica k.dolnych może dać objawy bólowe ,obrzęk ,nadmierne ucieplenie kończyny ,ustępowanie bólu po unieruchomieniu kończyny ,zaczerwienienie .