Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja - gdzie robią najlepiej?

Gość Danuta

Rekomendowane odpowiedzi

Helou .... Pobolewało mnie miejsce aplikacji, a właściwie czułam jakby ukłucia chwilowe,czasem parę razy dziennie, czasem co kilka dni, ale już nawet nie pamiętam jak długo, raczej dłużej niż dwa tygodnie.:) Pamiętam, że baaardzo długo nie mogłam się pozbyc ogromnego siniaka. Jak na razie wszystko jest u mnie ok. Przyplątało się tylko nie wiem skąd nadciśnienie i sobie z nim walczę :) Dam radę ! Elutka - trzymam kciuki i pozdrawiam :)
Dzieki, ja wlasnie czuje uklucia, albo troche mnie *trzyma* w miejcu aplikacji, cos jakby skurcz. Ale fakt, ze to dopiero 6-ta doba po zabiegu. To co opisujesz brzmi podobnie. Ja najpierw pomyslalem, ze moze jednak mnie nie *dopalili* do konca, ale teraz mysle, ze to jednak gojenie sie i musze byc cierpliwszy, bo puls mam w normie i raczej czuje sam bol, bez dodatkowej akcji serca. Za kilka dni/tygodni pewnie tu napisze, ze juz ten bol mnie opuscil. Trzymam kciuki za tych co jeszcze *przed*.
Witajcie potwierdzam słowa Radka13 zespół profesora Walczaka jest jednym z najlepszych o ile nie najlepszym zespołem w polsce specjalizującym się w ablacji.Byłem dwukrotnie pacjentem Instytuu kardiologii w Aninie i mogę potwierdzić fachowosc zaangażowanie tych ludzi.Zgadzam się również z opinią co do doktór Szufladowicz wielka kultura wiedza oraz fachowosc.Po ablacji zostałem skierowany do przyszpitalnej przychodni.Tam zajmiję się mną pani dr Elżbieta Włodarska.Również bardzo wspaniały lekarz fachowiec oraz człowiek.
Jestem dwa miesiące po ablacji (Szczecin) i niestety nie mogę się cieszć. Trzepotanie jakby opanowane ale migotanie nie i w moim przypadku nie ma szns na ponowny zabieg. Miganie mam teraz tj. od drugiego m-ca coraz częściej a przerwy między nimi coraz krótsze. Jestem załamana. Może gdzie indziej znależliby dla mnie szansę? Gratuluję tym wszystkim którym ablacja się powiodła. Proszę o namiary, może uda mi się podnieść z depresji?
Dana, jeżeli w Szczecinie nie ma szans na zabieg to postaraj się o konsultację w Warszawie w CK Anin, może usłyszysz inne stanowisko. Z moich doświadczeń wiem, że w przypadku złożonych arytmi ablację wykonuje się etapowo. Najlepiej byłoby odbyć konsultację u Prof. Walczaka lub Dr Ewy Szufladowicz. W internecie i napewno na forum znajdziesz namiary na Centrum Kardiologii w Aninie. Myśl pozytywnie, wiem co przeżywasz bo mi się udało dopiero po 4 abl.
Dzień dobry, nazywam się Katarzyna Kirchhof.Mam wrodzoną wadę serca, zespół Ebsteina.Dodatkowo od 5-ciu lat, doczepiła się do mnie właśnie arytmia, która mi ostatnio dokucza co raz bardziej.Miałam mieć robiony zabieg ablacji w czerwcu 2007r. w Gdańsku, byłam zapisana na niego w październiku 2006r.Niestety miałam takiego pecha,że zabieg został odwołany z powodu strajków.W chwilii obecnej piszę do was zaraz po mojej wizycie w szpitalu, gzie moje serce szalało do 240 uderzeń/minutę.Mam 22 lata i bardzo potrzebuję tego zabiegu, z tego co widzę,to polecacie prof.Walczka z Anina.Jeśli ktoś miałby numer telefonu, bardzo proszę o kontakt na e-mail,albo gg.lukaszikasia@wp.pl, gg 10833657
Dana, pogadaj ze swoim kardiologiem, może potrzebna byłaby interwencja kardiochirurgiczna. Ja miałem 4 ablacje / skuteczne/ + piątą gdy nie udało się przebić przegrody międzyprzedsionkowej. Niestety ciągle wychodziły nowe połączenia. * Mój* dr. Kożluk, zdecydował, że w tej sytuacji może pomóc ablacja kardiochirurgiczna. Jestem po konsultacji z szefem kliniki kardiochirurgii SPCK w W-wie,prof. dr hab. med. Kazimierzem B. Suwalskim, którego klinika, mam nadzieję, wykona ten zabieg. Co z tego wyjdzie- napiszę. Na razie sugeruję, byś rozważyła taką możliwość.
Witam wszystkich którzy stoją przed wyborem szpitala gdzie wykonywane są ablacje.Chciałam uspokoić tych ,którzy mają mieć robiony zabieg w Klinice Jana PawłaII w Krakowie .Sama miałam tam robioną ablacje przez dr.hab Jacka Majewskiego to bardzo dobry specjalista(zreszta jak reszta elektrokardiologów Kliniki) i jestem zadowolona ze zdecydowałam się zrobić go własnie tutaj.Gdybym stanęła jeszcze raz przed tym wyborem nawet bym sie nie wachała tylko Klinika w Krakowie!POLECAM!!!
Do Kozara. Moja p. kardiolog po zapoznaniu się z dokumentacją z nieskutecznej ablacji nie szuka rozwiązania ani jakiejś wskazówki nie mówiąc już o wskazaniu dokładnego namiaru.Ona twierdzi, że niech się utrwali to będzie mi lżej bo się przyzwyczaję (miga mi po 4-24 godz a przerwa 12-20 gpdz.). Nie jeżdże już do szpitala bo mi wstyd. Tak więc jestem zdana na pomoc innych mi podobnych. Czy możesz podać dokładniejsze namiary tj. nr telefonu. Będę wdzięczna, serdecznie pozdrawiam, życzę dużo hartu ducha i świetlistych wizji.
Cześć Dana Mnie też 2 kardiologów namawiało na utrwalenie migotania, ale wg mnie to bzdura. Jak miałem *ciągi* migotania trwające 2-3 tygodnie, to czułem się jak wypompowany i moja / i tak niewielka wydajność/ fizyczna spadała o 30-40 %. Co prawda po jednym z badań wysiłkowych, po umiarowieniu, napisali mi *bardzo dobra kondycja fizyczna*, ale ja wcale sie tak nie czułem. Może porównanie było do tych co ledwo powłóczą nogami? Nie wiem. Mnie też nieraż było głupio zgłaszać się do szpitala, bo co miałem mówić, że tyle już miałem tych napadów, że nie jestem w stanie policzyć? Wydaje mi się, że o ile nie masz 80 lat, to nie ma co sobie odpuszczać. Chociaż i ten wiek chyba nie jest jakąś przeszkodą, bo miałem *współlokatora* na Banacha, który miał ablację po 70 było ok. Nie wiem, gdzie Ci robili ablację, ale z tego co słyszałem, bardziej popularny jest sposób wprowadzania elektrod przez żyłę lub tętnicę udową. Nie rozumiem ,dlaczego twoja lekarka ci tego nie powiedziała i od razu cię namawia na kapitulację. Tak odczytuję tą radę, bo jedyne osoby, które spotkałem z utrwalonym migotaniem były naprawdę w podeszłym wieku. Poza tym ciągłe łykanie acenocumarolu i rozważanie, czy mimo wszystko nie powstanie jakaś skrzeplina nie bardzo mi odpowiada. Czyli ja bym najpierw spróbował tą drogą, a póżniej ew z pomocą kardiochirurgów. Ja jeszcze nie miałem operacji, wciąż czekam. Nie mogę wic podać jak się udało, ale rokowania są niezłe. Czekam, dyszę przy napadzie i łążę na glinianych nogach. Nie chciałbym, żeby tak miało by miało być na stałe. Luty 2008, to strasznie długo. Spróbuj jakie są terminy w Banacha 1a /Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Centrum Medyczne Akademii Medycznej/02-097 Warszawa tel.: (22) 599-18-01, 599-18-02, 599-18-03 . Może udałoby Ci się, żeby skonsultował Cię dr Kożluk, który jest wychowankiem tak wychwalanego na naszym forum prof Walczaka. Jeśli masz jakieś pytania, to pisz na mojego maila, który jest na mojej wizytówce na forum. Trzymaj się. Czekam na maila.

Witam wszystkich, ja miałem ablację wykonywaną w Nowej Soli. Zabieg przeprowadzała Pani dr Łojewska, wspaniała Pani dr i wybitny specjalista z tej dziedziny. Asystował jeszcze jakiś profesor, ale nie wiem kto. Ponoć z Warszawy i z Poznania przyjeżdżają na zabiegi, do pomocy. Zabieg trwał 25 min. Szpital w Nowej Soli uważany jest za jeden z najlepszych szpitali w Polsce, świetnie prosperujący z wybitnymi specjalistami. Czekając na zabieg poznałem jednego starszego Pana, który był z bardzo daleka a sam zabieg w Nowej Soli polecił mu kardiolog z jego regionu mówiąc, że zabiegi ablacji dobrze wykonują dwa ośrodki w Polsce, Nowa Sól i jeszcze jakiś, nie pamiętam teraz jaki. Powiedział mu także, że jeżeli on sam miałby się zdecydować na taki zabieg, to bez wahania wybrałby Nową Sól. pozdrawiam wszystkich!

Ja mam mieć wykonywany zabieg ablacji 6.12.2021 w Nowej Soli. Taki prezent na Mikołajki jak to kardiolog powiedział 😄

Cieszę się, że tak szybko ponieważ o zabieg zgłosiłam się 2 tyg temu. Jednak trochę się stresuję , ale jestem dobrej myśli.

Pozdrawiam:)