Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ostry ból głowy w prawym oku

Gość Robert112

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od dłuższego czasu - bo już parę lat - prześladuje mnie ostry ból głowy w prawym oku. Przedtem pojawiało się to sporadycznie, więc po prostu to bagatelizowałem (pewnie niesłusznie). Jednak ostatnio (od jakiegoś miesiąca, może dwóch) bóle te pojawiają się prawie codziennie i są strasznie ostre, czasami nawet przenoszą się na całe czoło czy drugie oko, ale wiem, że ognisko bólu pozostaje w prawym oku. Najgorsze jest to, że ten ból po prostu się pojawia, ledwie otwieram oczy po wstaniu z łóżka i już czuję ostry ból w prawym oku. Nie mogę czytać, skupiając na dłużej wzrok na czymś tylko pogarszam sprawę - przeczytam dziesięć stron z trudem, czuje się zmęczony, a głowa boli mnie jak nie wiem co. Doszło nawet do tego, że przy czytanie czegoś nawet na komputerze czasem czuje, że mój wzrok jest rozbiegany i może się na niczym skupić, przyłapałem się nawet na tym, że uciekam wzrokiem przed wszelakim jego skupieniem, bo boje się, że zaraz pojawi się ból. Czasem nawet potrafię stwierdzić, że kiedy ten ból już się pojawi, to wiem że będzie trwał cały dzień, aż do pójścia spać. Byłem u dwóch okulistów i u neurologa. Okulista niczego specjalnego nie stwierdził, ale przestraszył mnie trochę, bo w opinii dla neurologa napisał, że mam wąskie tętnice w oku (to było przy badaniu dna oka), potem omówił ze mną ten problem i stwierdził, że z tym nic nie zrobimy, że taka moja uroda. Poza tym to z badań okulistycznych poddałem się jeszcze badaniu ciśnienia w oku i badaniu pola widzenia - oba wyszły prawidłowo. Podczas wizyty u neurologa, poza wykonaniem powyższych badań okulistycznych, neurolog zalecił badanie krwi (badanie krwi zrobiłem jakiś czas wcześniej i wszystko dobrze, poza lekką nietypową niedoczynnością tarczycy), USG tętnic (badanie Dopplera) i Holter RR (tych dwóch ostatnich badań jeszcze nie robiłem). Poza tym neurolog generalnie stwierdził, że mam wysokie ciśnienie. Dodam, że mam dopiero 23 lata, jestem osobą bez nałogów i taki problem to dla mnie coś nowego. Zalecone badania będę oczywiście kontynuował, ale jeśli ktoś z Państwa mógłby mi jakoś pomóc, może coś doradzić, to byłbym wdzięczny. Jeśli ktoś przechodził przez coś podobnego i mógłby opisać jak sobie z tym poradził, to też było by świetnie. Bo ten ból to naprawdę koszmar, nie mogę z nim normalnie żyć, dlatego proszę o pomoc. Pozdrawiam, Robert P.S. Czy sądzicie Państwo, że powinienem się również przejąć, tym co powiedział okulista, tym, że mam wąskie tętnice w oku. Czy to może być powodem tego bólu, albo jest groźne samo w sobie?

Wydaje mi się,że powinieneś znaleźć się w klinice okulistycznej,aby zrobili ci angio TK---albo rezonans--chodzi o naczynia w głowie,by sprawdzić dokładnie co jest.A czy neurolog nie dał ci żadnego leku, który uelastycznia naczynia krwionośne?Jeśli będą bardziej elastyczne, to byc może ból się zmniejszy [jesli ma związek z tymi wąskimi naczyniami.]. Czy podwyższone cisnienie jest w oczach czy w ogóle ciśnienie krwi.Jeżeli cisnienie krwi ,to należy je obniżać,ale to sprawa dla lekarza. Dodatkowo przeczytaj: ,,niefarmakologiczne sposoby obniżania ciśnienia**.I jedz jeżyny, które zawierają substancje uelastyczniające naczynia.Możesz jeszcze poszukać ,co należy jeść i co działa korzystnie na ściany naczyń.W każdym razie musisz szukac dalej.