Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiomiopatia rozszerzeniowa w stadium przewleklej niedomykalnosci serca

Gość Milan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Jak w tytule mam Kardiomiopatie rozszerzeniowa w stadium przewleklej niewydolnosci serca NYHA III (EF15%) i jestem po wszczepieniu mechanicznej zastawki mitralnej z powodu ciezkiej niedomykalnosci oraz plastyka zastawki trojdzielnej. Do tego mam zespol nerczycowy jkaby tego bylo malo. Od pory operacji minelo 6 miesiecy.Kilka dni temu bylem w szpitalu na kontroli przez 4 dni. Robiono mi badania takie jak : Elektrokardiografia nieokreslona (tak pisze na wypisie ze szpitala),monitorowanie systemowego cisnienia tetniczego,usg brzucha,rtg klatki piersiowej i monitorowanie czynnosci serca typu holter. Mam powiekszona watrobe 165mm,pecherzyk zulciowy ok4-5mm. Zakwalifikowano mnie do implantacji ICD w prewencji pierwotnej SCD w trybie planowym. I teraz pytanie. Co mi da i jakie konsekwencje niesie ze soba to co wymienilem wyzej i czy po wszczepieniu kardiowertera defiblyratora moj stan sie poprawi. Odnosze wrazenie ze lekarze nie mowia mi wszystkiego a moj stan jest na tyle powazny ze w kazdej chwili moze sie wydazyc cos tragicznego. Jesli ktos uswiadomil by mi moj dokladny stan po tym co napisalem bylbym wdzieczny bo tlumaczenie i wyjasnianie lekarzy w szpitalu jest dla mnie nie pelne a tym bardziej nie jasne i zaczynam sie w tym wszystkim gubic a przy tym coraz bardziej martwic sie o swoje zdrowie i stan psychiczny bo w pewnym sensie jestem pod pelna napiecia presja.Mozliwe ze z powodu operacji i tego co mniej wiecej sie dowiedzialem w szputalu. Tyle ze chcialbym wiedziec wszystko w szczegolach i na tyle jasno zebym zrozumial i ogarnal jakos to wszystko. Pozdrawiam.

Witam, Kardiomiopatia rozstrzeniowa jest chorobą mięśnia sercowego prowadzącą do niewydolności serca. To się już u Pana stało. EF 15% oznacza, że mięsień serca jest znacznie uszkodzony. Istnieje ryzyko wystąpienia groźnych zaburzeń rytmu mogących prowadzić do utraty przytomności - skrót SCD oznacza nagłą śmierć sercową. Przed tym chronić Pana będzie wszczepiony kardiowerter-defibrylator, który się włączy, gdy wystąpi częstoskurcz komorowy lub migotanie komór i nie dopuści, żeby skutki wystąpienia tych groźnych zaburzeń rytmu stały się nieodwracalne. Obecnie trzeba cierpliwie czekać na wszczepienie urządzenia - prawdopodobnie odbędzie się to już wkrótce. Warto rozmawiać z lekarzami, żeby nie pozostawał Pan w nieświadomości co do swojego stanu zdrowia. Nie można się dziwić, że ma Pan obniżony nastrój - być może pomoc psychologa lub lekarza psychiatry okaże się pomocna. Jednak należy zachować ostrożność z braniem dodatkowo - poza tym co już Pan zażywa - leków antydepresyjnych, ponieważ niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na serca. Warto pamiętać, że nerki też nie są zdrowie i mogą być okresowo niewydolne. Stan nerek ma bardzo duże znaczenie w działanie wielu leków i zawsze należy to uwzględniać.