Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Statyny 20mg czy 40mg?

lookout

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Jestem pół roku po wszczepieniu 3 bajpasów, moje wyniki z którymi udałam się do kardiologa na badanie kontrolne po operacji: chol. całk. - 153 (332), w nawiasie wyniki przed bypassami 6 m-cy temu HDL - 41 (55) LDL - 88 (215) trójglicerydy - 117 (306) Dodatkowych obciążeń typu nerki, cukrzyca, itp. brak. Od momentu operacji schudłam 15-16kg. Obecnie ważę 67kg przy wzroście 167cm, mam 57lat, nigdy nie paliłam i nie piłam. Mój doktor po wizycie powiedział, że mnie powinien interesować tylko i wyłącznie wynik LDL i powinnam osiągnąć docelowo poniżęj 70, reszta wyników mniej istotna w moim przypadku. No i zwiększył mi dawkę zocoru na 40mg. W związku z tym moje pytanie, bo poczytałam o statynach i wiem że są szkodliwe, z drugiej strony poczytałam opracowania badań o statynach i udowodniono jego skuteczność w dawce 40mg, mimo możliwych skutków ubocznych typu bóle stawów i mięśni, problemy z nerkami, wątrobą, większe prawdopodobieństwo cukrzycy, czy muszę przyjmować podwójną dawkę i uzależniać organizm aż tak mocno od nich, czy może jeszcze popróbować zbić ten cholesterol dietą? Czy po prostu od raz wybrać mniejsze zło i nastawić się do końca życia na przyjmowanie dużych dawek statyn, gdyż skutki uboczne i tak są mniejsze dla mnie niż pozytywy które da mi dawka tego leku? Proszę o informację czy poczekać jeszcze ze zmianą dawki czy nie czekać? Drugie pytanie to jaki procentowy wpływ na moje obecne wyniki mogła mieć dieta i ruch a jaki statyny które przyjmowałam. Pozdrawiam

Ja podam ci przykład znajomego mi człowieka mniej więcej w twoim wieku, który po ok. trzech miesiącach tylko dietą i pływaniem kilka razy w tyg. obnizył chol. całk. o ok. 20%.Schudł też ok. 7 kilo, co też miało znaczenie,a HDL z 26 zwiększył się na ok. 50. Najmniejsza poprawa była z LDL,zbliżył się trochę do normy,ale jej nie osiągnął nigdy,.To wszystko bez statyn.Kiedyś próbował je brać,ale strasznie bolały go łydki,że nie mógł wsiąść do autobusu.Oprócz tego b. wzrosły wyniki Alat i Aspat-wcześniej były w normie,a zwiększyły się dwurotnie powyżej górnej granicy normy.Jes to naprawdę dylemat, bo naprawdę nie wiadomo, co gorsze. Jednak był w lepszej sytuacji, bo bajpasów nie potrzebował i do dziś ma się dobrze stale kontrolując cholesterol,pływając, trzymając wagę w ryzach i odżywiając się wg. diety antychol. Proszę przeczytać artykuł: ,,Cholesterol i trójglicerydy** autor: S. Gromadzki.--Są tam ciekawe inform. na temat odpowiedniego odżywiania. Na twoje pytanie nie moge odpowiedzieć. To trudne.

Ja na Twoim miejscu zadałabym pytanie lekarzowi czy taką dużą dawkę muszę brać brać do końca życia bo jak tak to trzeba bardzo poważnie rozważyć z lekarzem taką dawkę bo przecież nerki , wątroba to tez ważne organy bez . których nie da się żyć. Trzeba je kontrolować a jak będzie potrzeba odstawić statyny to co LDL wzrośnie? 57 Lat to jeszcze sporo masz do życia i po to wstawiłeś stenty aby sobie pożyć no ale z chorymi nerkami , cukrzycą , wątrobą to tez nie życie. Życzę zdrówka .

By-pass miałem 8,5 roku temu. Wykonano 3 by-pass. Biorę cały czas zocor. Wysoki cholesterol, a zwłaszcza HDL i trójglicerydy czasami można utrzymać prawidłowe wyniki dietą i wysiłkiem fizycznym. Są jednak takie osoby u których mimo diety nie można uzyskać prawidłowych wyników. Są to uwarunkowania genetyczne. Takie osoby muszą stosować statyny. Ja do nich należę. Statyny koniecznie należy brać przed spaniem. Wątroba, głównie nocą produkuje cholesterol i dlatego one mają jej przeszkadzać w tej złej * robocie*. Ja badam cholesterol co 6 miesięcy i w zależności od wyników biorę zocor 20 lub zocor 40. W razie skutków ubocznych, a zwłaszcza bóli mięśni konieczna jest konsultacja lekarska. Pozdrawiam- Stanisław

Witajcie Od dwoch dni nie biore statyn / bralam dawke 20 mg/ poczytalam jak szkodza i chce sprobowac co bedzie gdy przestane brac....w zastepstwie kupilam karczoch w tabletkach i zrobilam miksture /spirytus miod gryczany i cytryny/ po miesiacu sprawdz, jesli mi skoczy bog wie jak wysoko, wroce do tych cholernych statyn....poki co nic mi sie nie dzialo a biore juz statyny od 10 lat, w miedzy czasie badalam Alat Asat-tez bylo ok ale zauwazylam ze mimo leku cholesterol i tak nie trzyma sie norm....wiec o co tu chodzi? do polowy wrzesnia zaprzestaje brania leku ze statyna.....i zbadam cholesterol....slyszalam ze to nie cholesterol jest winny miazdzycy ze trzeba zrobic badanie homocysteiny...badanie drogie ok 70 zl prywatnie ale moze to jest jakas wskazowka? statyny skracaja zycie i zle dzialaja na watrobel kosci i miesnie