Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki puls u sportowca

Gość Milosz6989

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Milosz6989

Witam ,mam 17 lat i od 2 lat trenuje lekkoatletyke(biegam przez plotki) ostatnimi czasy zauwazylem u siebie mocniejsze bicie serca co zawsze bylo rzadkoscia u mnie,postanwilem wiec to zmierzyc wyszlo mi cisnienie 119/69 a puls 96 bardzo mnie to zaniepokoilo poniewaz jak przystalo na sportowca zawsze cisnienie i puls byly u mnie niskie zazwyczaj cisnienie w granicach 105/50-60 a puls ok. 60 problem zaczyna mnie co raz bardziej niepokoic. Oczywisice wybieram sie na ekg ale chcialbym uslyszec wasze opinie przed wizyta.. Ostatnio takze meczy mnie prawdopodobnie jakas alergia poniewaz zawsze ranp budze sie z strasznym katarem ciagle kicham i swistaniem w gardle po paru godzinach ok 1-2 dolegliwosci ustepuja i wszystko jest ok ,nie wiem czy ma to jakis zwiazek z ta sprawa. Kolejna rzecz to bol w okolicach mostka ktory mi towarzyszyl jak na razie tylko raz w pozycji nieruchomej ustepowal a podczas ruchu sie nasilal. Co dalej.. czasem podczas szybszego biegania odczuwam krotkotrwaly bol w ok prawego barku a dokladnie w kapturze ktory po chwili ustepuje. To by bylo tyle czekam na wasze sugestie.

Witam, Prawdopodobnie ma Pan infekcję. Warto mierzyć gorączkę. Jeżeli temperatura ciała jest podwyższona, to może to powodować przyspieszenie tętna (pulsu) - 1 stopień wyżej to 10 uderzeń na minutę częściej. Opisywane bóle w klatce piersiowej nie są typowe dla choroby serca, ale trzeba to wyjaśnić. Warto udać się na wizytę do swojego lekarza.