Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bezsenność i uczucie zdenerwowania

Gość lic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 17 lat. Już od dłuższego czasu mam duże trudności z zasypianiem w nocy przez swoje serce - słyszę jego głośne bicie, mam takie jakby uczucie zdenerwowania w tej okolicy nawet, kiedy naprawdę chce mi się spać. Generalnie dosyć szybko się denerwuję, a jak już się zdenerwuję, to serce bije mi jak oszalałe, mam problem z uspokojeniem się, strasznie trzęsą mi się ręce. Zdarza się, że dłonie drżą mi rownież w zwykłej sytuacji, normalnych czynnościach. Prócz tego jeśli nie mam na stopach chociażby skarpetek, błyskawicznie robią się lodowate. Ostatnio zauważyłam także, że na wewnętrznej stronie ud co chwilę robi się jakby wysypka pękających naczynek. Od dwóch tygodni męczą mnie tępe bóle głowy, które atakują nagle, trwają po kilka godzin i nagle mijają. Wraz z nimi mam jakby zaburzenia wzroku (widzę wszystko w taki sposób, jakbym przed chwilą płakała), łapie mnie także gorączka, ale tylko w okolicach twarzy, mam wrażenie, jakbym zaraz miała stracić kontrolę nad ciałem. Dodam jeszcze, że przez ostatni tydzień codziennie po kilka razy mierzylam cisnienie i tylko raz wynosiło 145/90, wszystkie inne to mniej więcej 120/80 (nawet podczas tych *ataków*).