Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zatrucie zasłonakiem rudym

Gość Kamilekkkk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kamilekkkk

Witam drodzy forumowicze. Prawie tydzień temu zjadłem przez przypadek w zalewie octowej wśród kurków i innych grzybów zbieranych przez wujka trującego grzyba. Po dolegliwościach i opóźnionym działaniu toksyn jestem niemalże w 100 % pewny że był to zasłonak rudy. Wyniki badań pomimo że robię co pare dni i wciąż są w granicach normy to niestety systematycznie pogarszają się. Ten grzyb atakuje z opóźnieniem nawet do parunastu dni przede wszystkim nerki dlatego obawiam się że jeśli nie dostanę w porę hemoperfuzji na oczyszczenie krwi z toksyn to będę musiał ratować się dializami. Z uwagi na fakt że w szpitalu w moim mieście nie uwierzyli nie potraktowali sprawy poważnie i nie uwierzyli mi na słowo... bo niestety nie zwymiotowałem, nie dałem rady, a substancji trującej tzw. orelaniny nie da się wykryć w żaden sposób, ani we krwi ani w moczu, dlatego poczułem się bezradny i proszę o pomoc dopóki nie jest za późno.

No to napisz te pogarszające się z każdym dniem wyniki ............Obawiam się że pomoc ci jest potrzebna ale psychologa .......nie wiem skad pewność jakiego grzyba zjadłeś ,prawdopodobnie tej jedyny pasował do opisu bo jest śmiertelnie trujący .Po drugie -zjadłeś 1 sztukę -nawet gdyby -dawka śmiertelna wynosi 150 g więc musiałbyś zjeść okaz ważący jedną 7 kilograma .Po trzecie kto zbiera grzyby blaszkowe !Człowieku zatrucie i niewydolność nerek nie postępuje na zasadzie pogorszenia tylko cech ostrej niewydolności ,opanuj się !

Pewność jest niemalże 100 % bo pamiętam tego grzyba przed zjedzeniem. Zaufałem wujkowi nie patrząc czy to trujak. Włożyłem do bułki razem z kurkami i surówką i zjadłem... Nie był to duży okaz skoro miescil sie w jednej bułce. Głupio postąpiłem przyznaje nigdy nie można ufać do końca nawet osobie co 50 lat już zbiera grzyby i nigdy nie doszło do incydentu z zatruciem. Interesuje mnie przede wszystkim co mam jeść i ile mam pić wody, jakiej wody na codzień żeby się pozbyć toksyn, może jakieś zrobić badania profilaktyczne? Ostatnie badania 3 dni temu robiłem były w normie... Wątroba i nerki...

Jeśli ma ciebie to uspokoić to bierz Essentiale forte ,pij dużo wody i pobierz Nifuroksazyd .Inaczej się nie uspokoisz .Ktoś kto 50 lat zbiera grzyby nie przygotowałby blaszkowego w occie .Równie dobrze mógłby przyrządzić muchomora .Pocieszające jest również to ze grzyb ten kiedyś uważany był za jadalny .