Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie a praca w nocy

Gość pracownik3

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pracownik3

Witam wszystkich.Tak się cieszyłem że będę miał nową pracę i nic nie wspominałem lekarzowi medycyny pracy gdy mnie rozmawialiśmy o pracy w nocy bo myślałem że dam radę.Praca jest czterobrygadowa.Niestety rady nie daję.Tam jest system 4 noce do przepracowania i wolne.Efekt jest taki że w ciągu dnia po przerobionej nocy strasznie skacze mi ciśnienie, efekt jest taki że w dzień nie prześpie nic przez skoki ciśnienia i muszę być gotowy do pracy na 23, wytrzymałem ledwie 2 noce (50 godzin bez snu) i musiałem na następny dzień zadzwonić że nie dam rady przyjść do pracy.Miałem okropne nudności zawroty głowy i puls ponad 130, ciśnienie też wysokie bo rozkurczowe ponad 115.Mieliśmy wzywać karetkę ale przespałem jakoś noc następną (tą w którą miałem znów iść do pracy) i poczułem się lepiej.Co mam robić bo wpadłem i to mocno, czy mnie zwolnią? nie mogę pracować w nocy jak widać.Z kim o tym rozmawiać? z lekarzem medycyny pracy czy pracodawcą? leczę się na nadciśnienie od lat u kardiologa (biorę valzek) który nie daje rady przy nieprzespanych nocach bo i tak ciśnienie mi skacze nie mówiac o pulsie.Wiem że sam popełniłem błąd powinienem sam rozmawiać o tym z pracodawcą bądź lekarzem medycyny przed przyjęciem do pracy ale bałem się że mnie wtedy nie przyjmą do roboty a zależy mi na tej pracy.. wiem że prawo zwalnia kobiety w ciąży od pracy ale co z nadciśnieniowcami? przez moje nadciśnienie lądowałem a to w szpitalu a to u lekarza.Co robić? Głupio mi teraz bo gościu zalatwiał mi robotę a ja go zawiodłem, a raczej moje zdrowie..

Witam, Proponuję wrócić do swojego kardiologa, który leczy u Pana nadciśnienie. Być może zmiana leków - zwiększenie dawki Valzeku i/lub dodanie 1 lub kilku leków poprawi sytuację? Jeżeli po zmianie terapii, nadal ciśnienie będzie niewyrównane, trzeba będzie zrezygnować z pracy nocnej i szukać pracy w dzień. Może u tego samego pracodawcy?