Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższona troponina po zapaleniu mięśnia sercowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 29 lat .Równo rok temu lekarze stwierdzili u mnie zapalenie mięśnia sercowego ponieważ miałem podwyższony poziom Troponiny i Crp, oraz odczuwałem bóle w klatce piersiowej.Od tego czasu przebywałem kilka razy w szpitalach ponieważ poziom troponiny cały czas był podwyższony i odczuwałem bóle w klatce. Przez ten czas zrobionono kilkanaście razy echo:-) niezliczone ilości ekg, holtery , tk tętnic wieńcowych, dwukrotnie RM serca oraz koronarografie.Wszystkie te badania nie wykazały żadnych zmian na sercu. Lekarze nie chcą już na mnie patrzeć bo cały czas odczuwam bóle w klatce i cały czas mam podwyższoną Troponinę. Czy ktoś z Forumowiczów spotkał się już z takim przypadkiem i czy możliwe jest że tli się w sercu przez cały czas jakiś stan zapalny?Choć wzkaźniki tj OB, CRP są w normie tylko ta nieszczesna Troponina i te bóle.

Dziękuję za odpowiedź.Jeśli chodzi o nerki robiłem badania tj.mocznik i kreatynina oraz usg jamy brzusznej które były prawidłowe.Robiłem również badania TSH , FT3 FT4 które też są w normie. Jedyne zmiany uwidoczniły się w kręgosłupie: wynik RTG kręgosłupa piersiowego- Niewielka skolioza prawostronna z max Th10/11.Pogłębienie kifozy piersiowej. Trzony Th5-7 nieco klinowato niższe od str.lewej.Częściowo zredukowane tarcze m-krTh4--7 bez większych zmian wytwórczych. Czy takie zmiany mogą objawiać się bólami w klatce piersiowej?

Witam Cie simon to co Ty masz ja tez tego doznalem od wrzesnia tego roku.Zaczelo sie to w nocy od tego ze bolal mnie kark, jechal z zagranicy i nasmarowalem sie mascia viprosal z jadem zmiji w okolicach klatki i szyji ok 24 na sen.Akurat to ona powoduje podwyzszenie poziomu ale po zuzyciu jej duzej ilosci.A wiec ok. 5 rano zbudzilem sie z bolem w klatce piersiowej i spocone mialem czolo wiec zabrala mnie karetka pomimo tego ze mowili ze to nie wyglada na zawal a co sie okazalo mialem 1,8 poziomu troponiny przy bardzo niskim crp wiec tez dziwne.Lekarz zaproponowal mi koronografie.Przed nia takze usg po niej usg wszystko ok.po wyjsciu ze szpitala napisali mi ze podejrzenie uszkodzenia miesnia sercowego spowod czynnikami zewn.tak powiedzial profesor:) troponina po wyjsciu ze szpitala spadla ponizej normy wiec wszystko bylo ok pozniej co jakis czas znowu mialem takie dziwne dolegliwosci bolowe nie tak mocne jak wtedy ale byly nawet do dzisiaj .ostatnio zrobilem sobie wyniki krwi nic nie wykazalo a w innych badaniach tez krew wykazalo 0,014 troponiny to i tak ponizej normy ale cos tam...sam nie wiem skad ten bol a przede wszystkim ta podwyzszona troponina na poczatku, ale podejrzewam ze to jest NERWICA ale jeszcze musze sprawdzic i tobie tez to radze czy gdzies w organizmie jest stan zapalny typu np zeby jesli masz koronki na zebach niech ci sciagna i najlepiej zrobic zdjecie wszystkich zebow i laryngolog zobacz czy masz zatoki czyli wyklucz wszystkie mozliwosci.Ja bede gadal z psychiatra a konkretnie z profesorka bo lekarz w niemczech powiedzial ze to wynika z nerwicy z tad ten moj kontakt z psycholoszką:) Ja niestety juz wczesniej mialem problemy z nerwica jakies 5 lat temu i myslalem ze juz to wyleczylem no ale widze ze musze jeszcze nad soba popracowac takze pomysl o tym powodzie bo jak masz nerwice to moze bolec cie klatka, brzuch sztywniec ci miesnie albo te chamskie nigdy nie zapomne uczucie ze zaraz cos sie stanie hehe masakra dla ciekawostki powiem ci ze skonczylem awf i plywanie bieganie karate itd wyciagnelo mnie z tego szamba no ale do rzeczy ty mowisz o kregoslupie i nerkach ten lekarzyk cos wspomnial hmmm trzeba to wszytsko sprawdzic jak cos bedziesz wiedzial odezwij sie na tym forum