Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wynik Holtera i tendencja do tachykardii

Gość Edyta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj odebrałam wyniki Holtera RZ śr 85/min (50-155/min) Tendencja do tachykargii o nagłych poczatkach i końcach ESV 10/zapis w tym 2 pary Bez arytmii komorowej Bez pauz Jednokrotnie obniżenia ST w tachykardii Podsumowanie arytkii: nadkomorowe 10 w tym 7 pojedyncze, 3 pary nadkomorowe Rytm prowadzący: Liczba arytmii: 1232 Tachykardie 1232 qrs: 113962 Wizytę u lekarza mam za pare dni. Czy kroś może mi pomóc to rozszyfrować. Życzę wszystkim zdrowia
Mam taki sam problem. Podczas badań holterem podsumowanie było takie rytm zatokowy z zachowany rytmem dobowym o śr. częstotliwości 82/min (min HR-52 min, max- 137/min. Nieliczne pobudzenia nadkomorowe. w ciagu dnia długie okresy tachykardii zatokowej.(do 5 tys epizodów) Bez arytmii komorowej, bez pauz powyżej 2 sek. Mam również niedomykanie zastawki mitrialnej i trójdzielnej. Od pewnego czasu czuję się źle: zawroty głowy, zasłabnięcia dochodzi do tego że cały dzień spędzam w łóżku. Ponieważ kiedy stoję, chodzę czuję się bardzo słabo. Czy to może wskazywać że pogorszyło mi się?
Angela - masz zaburzenia rytmu serca- czyli bije nieprawidłowo- za szybko (częstoskurcz, tychykardia), lub za wolno (bradykardia - 48/min- do przyjęcia) oraz kilka pobudzeń dodatkowych pomiędzy komorami a przedsionkami (nadkomorowych) i w mięśniu komór (komorowych). wynik nie jest ogólnie tragiczny, taka liczba dodatkowych pobudzeń może być narazie *ignorowana* (nie zrozum tego źle) - jeszcze nie masz arytmii, ale musisz robić holtera raz w roku. Trochę gorzej z tym częstoskurczem (wiesz ile trwał? odczuwałaś go?) Ale wszystko jest narazie do kontroli, oczywiście o badanie musisz spytać swojego lekarza, który zna sprawę dokładniej. powinnaś dostać leki zwalczające tychykardię i częstoskurcz. :-) Pozdrowienia.
Alicja wielkie dzięki. Częstoskurcze mam od maja tego roku ,2 umiarowione w szpitalu (puls 170 i drugi 150 ) trwał około 1 godz. i czułam się strasznie rozczęsiona, jeden dałam radę sama pokonać (zażywam Pofenon 3*dz po 150 )Lekarz proponuje ablacje, a ja myślę czy nie za wcześnie ,jednak odczuwam przyśpieszone bicie serca i okropny stres. Martwią mnie te 3 pobudzenia komorowe czy to znaczy , że bardziej niebezpieczne? Holtera miałam robionego w wielkim stresie (ojciec wówczas przechodził zawał stąd ten stres). Nie wiem co robić tyle się naczytałam. Wiem, że to poniekąd wina ciągłego stresu, który towarzyszy mi już tyle czasu :-( Pozdrawiam
Angela- częstoskurcz nadkomorowy wymaga profilaktycznego leczenia, tylko, gdy ataki są długie, uciążliwe, źle tolerowane lub gdy częstość rytmu serca w czasie ataku jest duża. Raczej nie spełniasz tych kryteriów lecz jeśli częstoskurcze będą się nasilały to leczenie będzie konieczne. Ablacja jest najlepszym sposobem-u 98% pacjentów udaje sie wyeliminować częstoskurcz. Ale koniecznie trzeba go kontrolować, gdyz może prowadzić do licznych, groźnyxh powikłań. Istnieją również *domowe* sposoby zwalczania częstoskurczu podczas ataku, np. łyk zimnego płynu czy zanurzenie twarzy w zimnej wodzie. Możesz również przyjmować leki np. beta blokery, które sprawdzają się w tej dziedzinie. Jeżeli zaś one nie pomogą radziłabym Ci zgodzić się na ablację. A najlepiej posłuchaj swojego lekarza, on Twój przypadek zna lepiej niż ja. A co do komorowych zaburzeń rytmu serca to dzielą się one na 3 kategorie- łagone, potencjalnie ciężkie i złośliwe. Twoje należą do tej pierwszej grupy częstość ich występowania nie przekracza 100 na dobę, a Ty miałaś tylko 3. Nie powodują następst hemodynamicznych i nie usposabiają nagłych zgonów sercowych. Nie są groźne, ale oczywiście do kontoli. Jesli zaś chodzi o stres, to przeważnie powoduje on uczucie arytmi, ale jej nie powoduje. Tutaj raczej nie odgrywa większej roli, ale oczywiście nie powinnaś sie denerwować. I nie przejmuj się tymi artykułami o nerwicy, nie każdy jest nosicielem tej choroby, a Twoje objawy raczej o tym nie świadczą. Więc weź się w garść. :-)
Alicja jestem ci wdzięczna, że odpisałaś. Dobrze jest jak ktoś coś doradzi, wiem mnóstwo jest osób, które mają te wstrętne częstoskurcze i z tym żyją. Wiele poddaje się ablacji choć to niebezpieczne (zresztą jak mnóstwo innych rzeczy )Mam pytanie czy ty również masz tą przypadłość? Ja jestem nowicjuszką w tej sprawie , a wiem , że wielu z nas ma to już po kilka lub kilkanascie ładnych lat. Jak z tym żyć? Ostatnio ciągle tylko o tym myśle i to mnie dobija, bo nie potrafie normalnie funkcjonować. Czy możesz mi podać nr twojego gg ??
Witam! Proszę o pomoc w interpretacji wyników Holtera. Wizytę u dr mam dopiero 5 stycznia. W przeciągu 2 miesięcy już dwa razy całkowicie straciłam przytomność. Leżałam w szpitalu, ale na złym oddziałe - neurologicznym :/ Dość często mam zawroty głowy i uczucie szybkiego bicia serca i kołotania. A oto mój wynik: wartość śr. rytmu serca: 84 ud/min max. 166 ud/min min. 49 ud/min supraventricular ectopy: 1 ventricular ectopy: 486 Pozdrawiam:)
Witam prosze o rade wyniki holter średnia częstość rytmu serca wyniosła 86pmin z maksymalną częstością 141pmin o godz 15.20 i z minimalną częstością 53pmin o godz03.00.. Poziom ST zmieniał sie w zakresie od -0.16 mm w kanale 2 o godz 01.21 do +1.00 mm w kanale 1 o godz 16.51 ARYTMIE KOMOROWE wystąpiły i składały sie z 1 pobudzeń maksymalna liczba pobudzeń komorowych na godzinę wyniosła 1 i wystąpiła pomiędzy godziną 05.00 a 06.00 wystąpiło jedno pojedyncze pobudzenie komorowe.pary nie wystąpiły bez okresów bigeminii rageminnibez pobudzeń gromadnych,bez epizodów tachykardii komorowej. ARYTMIE NADKOMOROWE składały sie z 266 pojedynczych pobudzeń nadkomorowych,bez napadowego częstoskurczu nadkomorowego.. powiedzcie jak mi to wyszło bo lekarz twierdzi ze nie za dobrze..pozdrawiam